Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Ступак Юліан Юрійович

Дата: 27.09.2024 12:47
Кількість переглядів: 14

Ступак Юліан Юрійович

(28.08.2000 - 08.03.2022)

Лейтенант, командир 3-го взводу 6-ї роти 2-го батальону 93 бригади «Холодний Яр»,  Герой України посмертно.

Загинув 8 березня 2022 року під час виконання бойових завдань на території с.Гусарівка Харківської області, прикриваючи своїх побратимів.

Він мріяв про дім у селі. Був відданий своїй справі. 21-річний Юліан Ступак, командир взводу 93-тя ОМБр Холодний Яр, загинув 8 березня біля села Гусарівка Балаклійського району на Харківщині.

Родом із села Ясинуватка Кіровоградської області. Виріс у місті Кам'янське на Дніпропетровщині, жив із бабусею. Навчався у Львівській академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Торік влітку отримав звання лейтенанта. Пішов служити у бойову бригаду “Холодний Яр”. Частина виконувала завдання на Донбасі. Так Юліан потрапив у зону Операції об'єднаних сил. З початком російського вторгнення у лютому 2022 року їх направили у Сумську область, після цього - в Харківський регіон.

Про Юліана Ступака розповідає побратим Олександр, позивний “Атлет”:

“Ми познайомились у вересні на Донбасі. Я потрапив у його взвод. Він представися – Юліан Ступак. Але хто ж на війні буде ім’я використовувати? Кажу хлопцям: треба придумати командиру позивний. Так він став “Цезарем”.

Був хоробрим. Реакцію мав дуже добру. Під час бою в окоп йому під ноги впала граната. Взводний підняв її і жбурнув у бік рашистів - троє “двохсотих”. Таке тільки в кіно можна побачити, а ми бачили вживу.

Із РПГ-22 (реактивна протитанкова граната, - ред.) підбив ворожий танк, що заходив нам з тилу. Потім дзвонив батькові: “Я вбив його звичайнісінькою “Мухою” (“Мухами” називають ручні гранатомети. Таке маркування мала старіша, радянська модель РПГ-18 “Муха”, - ред.). Так що не такі вони вже й безсмертні. Палають чудово”.

8 березня був тяжкий бій. Ми стримували наступ, по нас гатили артилерія і танки. Вирішили залишити позиції. Приїхала машина, щоб вивезти бійців. Він нас садить і каже: “Я залишусь, треба забрати людей, які ще там".

Виходив останнім. Його поранило осколком. Ми до останнього сподівались, що живий. Важко відбивали те місце - почали бій, зайшовши прямо на ворога”.

Президент України за особисту мужність і героїзм посмертно присвоїв лейтенанту Збройних сил Юліану Ступаку звання Героя України з удостоєнням ордена Золота Зірка.

Поховали Юліана 3 квітня у селі Ясинуватка. Там живе його батько Юрій Ступак.

Вічна слава Герою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень