Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Звертаю увагу на новий карантинний шкідник в Україні!

Дата: 19.06.2024 12:06
Кількість переглядів: 28

Жовто-бурий мармуровий клоп

У 2023 році в Україні вперше були виявлені вогнища небезпечного карантинного шкідника - жовто-бурого мармурового клопа. Запроваджено карантинні режими в Запорізькій та Дніпропетровській областях на територіях, де виявили шкідника.

Зважаючи на територіальну близькість, ймовірні шляхи проникнення та сприятливі біокліматичні умови ризики поширення жовто-бурого мармурового клопа на територію нашої області дуже великі.

Що ж відомо про шкідника?

Жовто-бурий мармуровий клоп (HALYOMORPHA HALYS STAL) - широкий поліфаг, який завдає шкоди більш ніж 100 видів рослин. Пошкоджує: плодові, ягідні, горіхоплідні, лісові, декоративні (дерева/чагарники листяних порід) насадження та різноманітні сільськогосподарські культури. Має азійське походження. Нині поширений в багатьох штатах Америки та Європі.

За зовнішнім виглядом дорослі особини дуже схожі на місцевих клопів. Найважливішою відмінністю цього шкідника від інших клопів є колір антен: четвертий членик - чорний з білою основою і вершиною, п’ятий - чорний з білою основою. Як і всі клопи, має залози, що виробляють специфічну захисну речовину з неприємним запахом.

Дорослі особини з'являються навесні (кінець квітня - середина травня), спаровуються і відкладають яйця з травня по серпень. З яєць вилуплюються маленькі чорно-червоні німфи, які проходять через п'ять линьок. Імаго починають шукати місця для зимівлі у вересні-жовтні. Зимують масивними скупченнями, ховаючись в тріщинах та щілинах, в сухих приміщеннях, всередині пеньків, або трухлявих стовбурів.

Основні методи виявлення жовто-бурого мармурового клопа: візуальне обстеження під час весняної появи жуків (травень), пікового зростання популяції (липень і серпень) і коли клопи шукають місця для зимівлі (кінець вересня до листопада) та за допомогою феромонних пасток (травень - жовтень).

Жовто-бурий мармуровий клоп - сисна комаха. Імаго та личинки харчуються одними і тими ж видами рослин. Імаго клопа надають перевагу незрілим плодам, тоді як німфи харчуються молодими пагонами, листям, стеблами та фруктами. Клоп проколює хоботком зовнішні тканини рослин, висмоктуючи сік та виділяє травні ферменти. У пошкоджених плодах погіршується смак та зовнішній вигляд, в місцях ушкодження з’являються некроз, бугристість та загнивання, вони припиняють свій розвиток і осипаються на землю.

Цей клоп є серйозним шкідником сільського господарства. Так, у 2010 році в США серед виробників яблук втрати від клопа склали понад 37 мільйонів доларів;

з 2016 по 2018 роки клоп знищив третину врожаю фундука в Грузії, щорічні збитки оцінюють до 60 млн.євро;

у 2017 - 2022 роках втрата врожайності фундука в Туреччині, яка є світовим лідером по його виробництву, від жовто-бурого мармурового клопа склала 106 820 тонн на рік і 640 920 тонн загалом за 6 років.

Основні шляхи поширення: транспортні засоби та упаковка (тара, ящики для збору і пакування і т.і.), садивний матеріал та зрізи квітів чи гілок, свіжі овочі та фрукти, а також інші рослини та матеріали з місць поширення клопа. Варто зазначити, що до США клоп був завезений з імпортними вантажами з Азії. До Європи, ймовірно, вперше клоп потрапив із черепицею, яку везли з Пекіна до Цюріха для ремонту Китайського саду. До Грузії шкідник потрапив з декоративними елементами будівництва, привезеними з Європи, до Туреччини клоп потрапив з сусідньої Грузії.

У разі підозри присутності жовто-бурого мармурового клопа або для отримання більш детальної інформації з цього питання звертайтесь до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області - м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 303-304, тел. (0522) 32 12 21.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень