Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

«Стежками рідного краю»

Дата: 29.05.2024 15:47
Кількість переглядів: 45

Стежками рідного краю

Весна… Чи не найкраща пора року. Теплі, погожі дні сприяють більше часу проводити на свіжому повітрі, яке так необхідне для покращення здоров’я всім, а особливо людям похилого віку.

Попри складний час працівники територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Онуфріївської селищної ради продовжують дбати про емоційний стан своїх підопічних, адже вони є дуже вразливими до подій сьогодення. Тому, за підтримки селищного голови Віталія Берези, 27 травня 2024 року дружне студентське товариство Університету ІІІ віку територіального центру вирушило на культурно-пізнавальну екскурсію під назвою «Стежками рідного краю» з метою ознайомлення з історично-культурною спадщиною нашої громади. На екскурсію були запрошені наші краєзнавці: Василь Сурмило та Микола Явтушенко, які під час маршруту селами Попівка, Млинок, Деріївка, знайомили слухачів Університету з цікавими історичними фактами виникнення найдревніших поселень нашої громади, так званої Черняхівської культури, де проживали наші пращури - праслов’яни. Пригадали видатних людей, які народилися в цих краях - Михайло Калачевський, Микола Головченко, Неоніла Крюкова.

Проїжджаючи мальовничими місцями с.Морозівка та с.Млинок, Микола Явтушенко розповів та показав місце, де збереглася могильна плита, під якою похована Олександра Борисівна Плюцінська, уроджена Княжна Манвелова, що є дочкою роду Манвелових, власників цих сіл. Є достовірні факти, що її батько був хрещеним батьком відомого композитора Михайла Калачевського, так як вони були родичами. Василь Сурмило окремо зупинився на розповіді про бойові дії та звільнення цих сіл від фашистської навали.

Також студенти відвідали равликову ферму в с.Дачі, де мали можливість поспілкуватися із співзасновником ферми Євгенієм Цвелихом, та дізнатися про методи розведення, утримання та споживання корисного равликового м’яса, ікри та застосування молюсків у косметології. Євгеній Сергійович залюбки відповів на всі поставлені запитання наших підопічних, які отримали запрошення відвідати ферму восени.

«Юні» студенти залюбки мандрували рідним краєм. Дорога привела їх у мальовниче село Деріївка. Приємним сюрпризом для людей поважного віку була гостинна зустріч на березі р.Дніпро, яку їм влаштували працівники місцевого будинку культури на чолі з директором Сергієм Яциною та учасниками вокальної групи «Берегиня» (Панич Ірина, Пікуш Вікторія, Мануілова Надія, Кінаш Надія). У їх виконанні прозвучали милозвучні українські пісні, які завзято підхопили, підспівуючи, сивочолі студенти. Та самим смачним моментом на природі була духмяна, деріївська юшка, яку своїм землякам залюбки приготувало подружжя Сергій та Світлана Ільчуки разом із соціальним робітником територіального центру Оксаною Шимон. Добре відпочивши, з піднесеним настроєм та новими знаннями поверталися студенти Університету ІІІ віку додому. А по дорозі зробили декілька фото на згадку.

Від імені працівників та студентів Університету срібного віку висловлюємо слова вдячності за постійну увагу та підтримку селищному голові Віталію Березі, начальнику відділу освіти Наталії Кравченко за виділений автобус, водію Сергію Байдаку за безпечну та приємну поїздку, старості с. Деріївка Руслану Яцині та його жителям за дружній прийом, Віктору Потіцькому за чудове місце відпочинку, за дуже смачну юшку сім’ї Ільчук Світлані та Сергію, вокальній групі «Берегиня» та нашій працівниці Оксані Шимон .

Підопічні щиро вдячні нашим мужнім захисникам та захисницям ЗСУ за можливість навчатися та відпочивати, а саме головне, не залишатися одинокими зі своїми тривожними думками в такий час та не втрачати надію на нашу Перемогу.

Стежками рідного краюСтежками рідного краюСтежками рідного краюСтежками рідного краюСтежками рідного краю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень