Обережно: випадок ботулізму!
Навесні та влітку зазвичай спостерігається збільшення випадків харчових отруєнь, у тому числі й небезпечної гострої токсикоінфекції – ботулізму.
Нещодавно до комунального підприємства «Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня Полтавської обласної ради» потрапила жителька м.Світловодськ Кіровоградської області (внутрішньо переміщена особа) з підозрою на ботулізм. Наразі потерпіла виписана з медичного закладу з діагнозом – харчовий ботулізм. За результатами проведеного санітарно-епідеміологічного розслідування захворювання пов’язують із вживанням риби в’яленої. Рибу у сирому вигляді було придбано на ринку м. Світловодська, приготовлено власноруч в домашніх умовах та вжито в селі Степне Васильківського району Запорізької області.
Найчастіше захворювання на ботулізм виникає через вживання грибних, м’ясних, рибних, рідше – овочевих консерв, особливо домашнього приготування. Небезпеку становить і споживання копченої, в’яленої риби або ж м’ясної продукції з недотриманою технологією приготування.
Чому так відбувається?
Збудник захворювання анаеробний, активно розмножується за відсутності кисню. Він виділяє ботулотоксин, який і провокує виникнення ботулізму. Токсин стійкий до заморожування, сушіння чи сольових розчинів. Автоклавування продукції може знищити збудник, але за умови дотриманням правильних температурних вимог та часу приготування.
Варто зазначити, що поширюватись токсин може не на весь продукт, а тому й виникають випадки, що серед людей, які вживали їжу отруїлись не всі.
Небезпека ботулізму
Симптоми хвороби найчастіше виникають від 2 годин до декількох діб. Короткий інкубаційний період вказує на важкість захворювання. На відміну від харчового отруєння для ботулізму характерним є відсутність значного підвищення температури (ознобу). Серед симптоматики ботулізму виділяють:
- порушення зору (важкість читання, затуманення, двоїння предметів)
- слабкість у м’язах, особливо шиї
- відчуття «грудки» в горлі
- сухість у ротовій порожнині, спрага
- подразнення в горлі (біль під час ковтання, можлива зміна тембру голосу)
- запаморочення
- інколи - головний біль
- порушення шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, діарея, пізніше - здуття, закреп).
За важкого перебігу захворювання виникає ураження м’язів, дихальна недостатність та, як наслідок, смерть.
Важливо звернутися за медичною допомогою при появі перших симптомів, адже від кількості токсину, який потрапив до організму залежить перебіг хвороби та успішність лікування.
У будь-якому випадку хворого госпіталізують, призначають відповідне лікування та вводять протиботуліничну сироватку (найефективніша при введені в найближчі 72 години після проявів симптомів).
Профілактика ботулізму
- не споживайте м’ясну, рибну продукцію, а також гриби та консервацію, які придбані «з рук», у місцях непризначених для торгівлі та на стихійних ринках
- уникайте споживання в’яленої, копченої, сушеної риби домашнього приготування
- під час придбання м’ясної, рибної продукції та консервації в закладах торгівлі обов’язково звертайте увагу на дату виготовлення та термін придатності, умови зберігання, зовнішній вигляд, наявність у продавця супровідних документів
- не вживайте консервовану продукцію з бомбажних (здутих) банок, із банок, які мають пошкодження (випуклості, вм’ятини тощо)
- відмовтесь від споживання консерви з неприємних (незвичним) запахом чи наявною нехарактерною рідиною
- дотримуйтесь правил гігієни, технологічних процесів та рецептури під час приготування страв з риби, м’яса та консервуванні (використання лише свіжих, без ознак псування продуктів, їх термічна обробка, стерилізація банок та кришок тощо)
не вживайте домашні консервовані продукти, які зберігаються більше року.