Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Реалізація просвітницького проекту "Стань агентом Баби Єльки" набирає обертів

Дата: 28.03.2024 19:57
Кількість переглядів: 25

Стань агентом Баби Єльки

Сьогодні команда фольклорно-етнографічного об’єднання “Баба Єлька” завітала до Онуфріївської територіальної громади.

Метою просвітницького проекту є пpивеpнення уваги до зв’язку поколінь та залучення молоді до збеpеження найкpащих зpазків культуpної спадщини.

Дослідниці вже протягом 5 років докладають неймовірних зусиль для розвінчування стереотипів про фольклорну безбарвність та другорядність Кропивниччини в плані автентики.

“Спочатку серйозною проблемою стала відсутність інформації про культурну спадщину Кіровоградщини. Складалося враження, немов наша область – це суцільна “біла пляма”. Наче ми й не є окремим етнографічним регіоном.”– зізналася координаторка проекту Інна Тільнова.

Вони не просто здійснили 108 подорожей селами нашої області, а зуміли згуртувати довкола себе багатьох різних людей, аби разом робити популярними знання про українську ідентичність.

“Століттями нам намагалися пояснити, ніби ми ніхто, не існує нас, як і української високої культури чи традицій. Може бути якась фанерна піч у будинку культури, шаровари та пісня “А мій милий вареничків хоче!”. Пузатий дядечко з пляшкою, очіпок та жінка з качалкою – оце наша репрезентація в масовій культурі доби радянщини.” – зауважила організаторка.

Після цього виступу своє слово мовила співзасновниця культурологічного проекту та етно-виконавиця Світлана Буланова. Вона презентувала аудиторії додатковий напрямок діяльності, котрий має назву “Баба Єлька. Мода”. Цей вид роботи пов’язаний зі створенням колекції реплік, пошитих за зразками старовинного одягу, які зберігаються в фондах обласного краєзнавчого музею та зображені на старовинних світлинах жителів Кіровоградщини початку XX століття.

“Родзинкою” програми став ексклюзивний майстер-клас традиційних українських танців: польки, краков’яка, карапета, гречаників, орлиці та зайчика. Усі бажаючі могли спробувати на паркеті опанувати рухи, заручившись допомогою та підказками хореографки Наталії Ковальчук.

Однак панянки не лише дарували емоції, позитивні враження та залучили людей торкнутися, хоч подекуди забутих, але рідних і сокровенних фрагментів культурного коду нації.

На згадку про свою мандрівку вони отримали розкішну вишиванку від мешканки села Деріївка Раїси Миколаївни Пивовар. Тепер ця автентична сорочка стане видним елементом експозицій Етнолабораторії “Баба Єлька”.

“Я знайшла цю сорочку в скрині своєї бабусі - Агафії Іванівни Барліт. Вона народилася у 1898-ому році. Я жила разом із нею, коли була маленькою. З плином часу, хата почала руйнуватися, але зосталися скрині, котрі зберігалися в приміщенні. Серед значної кількості речей і вбрань знайшла ось таку красу. Мене дуже вразив незвичний крій цієї сорочки”. – розповідає Раїса Миколаївна.

Завершуючи свій виступ, гості нашої громади представили спеціального агента, котрого долучено до місії пошуку духовних та матеріальних скарбів Онуфріївської громади. Ним став Євгеній Омельченко родом із Павлиша. Цю кандидатуру обрано невипадково, адже хлопець є випускником історичного факультету ЦДУ імені Винниченка. Команда пошуковиць закликала публіку допомогти молодикові з пошуком старожилів, які можуть надати інформацію про побут та звичаї минувшини Сухоомельницького краю.

Суть ініціативи полягає у тому, аби на теренах Павлиша та Онуфріївки віднайти унікальні перлини усної народної творчості, рідкісні рецепти страв та засоби народного лікування. Особливу значущість матимуть свідчення про Голодомор, розкуркулення та колективізацію.

Результат майбутньої експедиції, яка, сподіваємося, виявиться неймовірно плідною, захопливою та пам’ятною для кожного з її учасників, буде висвітлено в кадрах анонсованого кіносеріалу “Баба Єлька”.

Стань агентом Баби ЄлькиСтань агентом Баби ЄлькиСтань агентом Баби ЄлькиСтань агентом Баби Єльки Стань агентом Баби ЄлькиСтань агентом Баби Єльки Стань агентом Баби ЄлькиСтань агентом Баби ЄлькиСтань агентом Баби ЄлькиСтань агентом Баби Єльки Стань агентом Баби Єльки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень