Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Єднаємо минуле із сьогоденням

Дата: 20.02.2024 11:11
Кількість переглядів: 54

Єднаємо минуле із сьогоденням

19 лютого 2024 року, в кабінеті селищного голови Віталія Берези відбулася робоча зустріч стосовно розробки кроків до стратегії збереження та подальшої популяризації історичної пам'яті Сухоомельницького краю.

До розмови долучилися: Світлана Балим – начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту селищної ради; Василь Сурмило – історик і краєзнавець; Наталія Кравченко – начальник відділу освіти селищної ради; Віталій Постриган – історик та краєзнавець, вчитель Павлиського ліцею імені Сухомлинського.

Ключовою темою обговорення стало питання розробки пам’ятного знаку до літературної зустрічі між Яном Скшетуським та Богданом-Зиновієм Хмельницьким, яку вигадав польський письменник Генрик Сенкевич у своєму відомому романі “Вогнем і мечем”.

На основі речових артефактів та інших історичних джерел, Василь Сурмило обґрунтував достовірність факту мандрівки Богдана Хмельницького до Січі теренами нашої громади восени 1647 року. Понад те, дослідник конкретизує певну ділянку шляху майбутнього гетьмана України в межах маршруту Браїлівка – Сметанівка – Павлиш – Онуфріївка.

Також присутнім сподобалася ідея Віталія Постригана. Історик запропонував у реальних масштабах відтворити на одному з курганів спостережний пункт козацької доби, який називався Вежа-Фігура. На його думку, така споруда заінтригує не одну людину, котра вперше опиниться в межах Онуфріївської громади.

На додачу він зауважив про нещодавно створену ним інтелектуальну краєзнавчу вікторину, яка може стати в нагоді під час презентації історичної спадщини краю майбутнім гостям Онуфріївщини.

Світлана Балим та Наталія Кравченко в унісон підтвердили, що такі матеріали допоможуть рекламувати минуле нашого краю серед туристів, а Віталій Береза охарактеризував напрацювання як додаткове заохочення для місцевих мешканців, аби ті ще детальніше цікавилися минулим рідної землі.

Завершення диспуту ознаменувалося “міні-виставкою” археологічної колекції Василя Сурмила, з експонатами якої він люб’язно ознайомив вражену аудиторію.

Для кожного учасника ця бесіда видалася досить інформативною, насиченою та пізнавальною. Попереду ще чимало викликів та випробувань, але кожен із учасників команди налаштований на оптимістичні результати.

Єднаємо минуле із сьогоденнямЄднаємо минуле із сьогоденням


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень