Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Конгрес при Президентові України у Львові – діалог влади та громад

Дата: 17.12.2023 09:33
Кількість переглядів: 37

Конгрес при Президентові України у Львові

«Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України – одна з найочікуваніших подій для очільників місцевого самоврядування. Громади можуть задати будь-які питання на різні теми і отримати миттєву відповідь або навіть рішення, адже це формат розширеного засідання напряму з міністрами, керівником уряду, спікером парламенту, силовим блоком. Цей діалог надзвичайно важливий та необхідний у час війни. Адже мова йде про єдність, про те, що громади, міста, регіони – країна загалом, знаходяться в одному порядку денному.»

«Важливим було питання з Кіровоградщини, від Онуфріївського селищного голови Віталія Берези про підтримку ветеранів війни, надання психологічної допомоги у закладах охорони здоров’я та соціальних закладах:

— У нас в територіальній громаді є ветерани, що повернулися з фронту, і їх кількість буде збільшуватися. Практично усі вони, а також члени їх сімей потребують психологічної підтримки. Лікарні відповідного рівня, що вже законтрактували пакети реабілітації, мають можливість надавати такі послуги. Громади, в яких таких лікарень немає, це питання можна вирішувати у психологічних або ветеранських хабах. Ми вже створили психологічний хаб, до роботи у якому долучили шкільних психологів та психологів закладів соцсфери. Вони стараються, працюють, але, об’єктивно їм бракує специфічних знань для роботи з військовими. Треба, щоб в усіх ветеранських хабах в усіх громадах були штатні психологи з відповідною підготовкою, стандартами надання послуг, протоколами ведення клієнтів. Питання фахової підготовки відповідних психологів ми на рівні громад вирішити не зможемо. Чим нам зможуть допомогти на центральному рівні?

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна відповіла, що питання психологічної допомоги військовослужбовцям і ветеранам має надаватися в першу чергу у громадах.

— У нас було багато діалогів з Міністерством охорони здоров'я і наразі ми розділили відповідальність: на різних рівнях різні наші міністерства відповідають за надання цих послуг. Якщо це стосується клінічної реабілітації, тобто тих запитів, які контрактуються з НСЗУ - відповідальність лежить на системі Міністерства охорони здоров'я. Ми прийняли нещодавно дуже важливу постанову, адже до цього часу, на жаль, у державі другий рівень психологічної допомоги взагалі не покривався допомогою від держави. Тобто це рівень, коли це не клінічна психологія, а саме психологи, які працюють у громадах. На наступний рік закладено у бюджеті Міністерства у справах ветеранів 160 мільйонів гривень саме на психологічну допомогу і вже там у цій постанові прописаний порядок оплати послуг психологів у громадах. Ми створюємо реєстр надавачів психологічної допомоги і зможемо контрактувати будь-які форми власності», - сказала міністр.

Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України був створений у мирний час, як майданчик для взаємодії центральних органів влади та місцевих громад, щоб допомагати розвʼязати нагальні проблеми регіонів. В умовах повномасштабної війни актуальність Конгресу стала в рази більшою. Від оперативності вирішення проблемних питань у громадах часто залежить не лише добробут мешканців, а й безпека їх життя.»

Джерело: Ukrinform.ua

Фото: Офіс Президента


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень