Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Перевірка місця проживання ВПО: що треба знати внутрішньо переміщеним особам

Дата: 13.10.2023 13:52
Кількість переглядів: 337

Перевірка місця проживання ВПО: що треба знати внутрішньо переміщеним особам

Вже понад місяць тривають перевірки місця проживання внутрішньо переміщених осіб. За даними територіальних органів Нацсоцслужби, наразі в Україні зареєстровано майже 4,9 млн переселенців, з яких близько 2,6 млн людей отримують виплати.

Контроль за дотриманням вимог законодавства під час надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам здійснюється територіальними органами Нацсоцслужби шляхом проведення вибіркової перевірки, про що складається відповідний акт.

Процедура проведення перевірки передбачає попередження людини за два дні до візиту представників Нацсоцслужби телефоном або за допомогою іншого доступного засобу зв’язку, який забезпечує фіксацію повідомлення або виклику.

Якщо людина повідомила про свою відсутність у зв’язку з перебуванням у родичів або, наприклад, у відпустці, перевірка відкладається на два тижні. Якщо ж людини не буде за місцем проживання під час проведення знову, то складуть акт і залишать відповідне офіційне повідомлення з необхідністю проходження ідентифікації протягом чотирнадцяти робочих днів.

Крім цього, не проходження ВПО протягом 30 календарних днів ідентифікації та/або встановлення невідповідності критеріям – є причинами для скасування виплат.

Підстави для проведення перевірок:

  • інформація про те, що особа стала на облік ВПО в межах однієї територіальної громади;
  • повідомлення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань, фізичних осіб про зміну фактичного місця проживання отримувача допомоги;
  • рекомендації Мінфіну за результатами верифікації у разі виявлення відповідності отримувачів будь-якому з критеріїв відповідно до Закону України “Про верифікацію та моніторинг державних виплат”.

Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року вона автоматично продовжується на 6 місяців, до кінця січня 2024 року.

Водночас деяким переселенцям виплати були припинені:

  • людям, які знаходилися тривалий період за кордоном: мінімум місяць станом до 15 липня і не повернулися в Україну на 1 серпня 2023 р. (понад 109 тис. отримувачів, за даними Державної прикордонної служби України).
  • людям, по яких вже зареєстровано факт смерті;
  • людям , які отримували виплати в кількох громадах, так зване подвійне нарахування допомоги;
  • особам, які отримували допомогу як ВПО, перемістились з регіонів, в яких вже не ведуться активні бойові дії і не є окупованими РФ, а житло є неушкодженим.

Такі кроки дозволяють державі підвищити цільове використання бюджетних коштів, спрямовувати їх без затримки саме тим, хто цього потребує.

Якщо випадково, за помилковими даними в державних реєстрах або за результатами верифікації, людині було припинено виплату, то можна звернутися до Онуфріївського відділу управління соціального захисту населення Олександрійської райдержадміністрації за адресою: селище Онуфріївка, вул. 40 років Перемоги 37, каб. №6, тел. 0976473250 і поновити дані, надавши підтверджуючі документи, і тим самим виплати буде відновлено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень