Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

У мешканки Олександрії підозрюють ботулізм

Дата: 26.09.2023 09:36
Кількість переглядів: 24

ботулізм

Відповідно до інформації ДУ «Кіровоградський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у 63-річної жительки міста Олександрії підозрюють ботулізм. Ймовірною причиною захворювання могло бути вживання в’яленої річкової риби з ікрою (непатраної) та стейка ляща в’яленого.

Жінка була госпіталізована до інфекційного відділення комунального підприємства «Центральна міська лікарня міста Олександрії» Олександрійської міської ради у стані середньої тяжкості, де зараз проходить лікування. Наразі проводиться санітарно-епідеміологічне розслідування даного випадку.

Це вже третій випадок підозри на ботулізм на Кіровоградщині з початку 2023 року.

Нагадуємо, що ботулізм – це гостре токсикоз-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин бактерії Closridium botulinum. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, в якій накопився токсин внаслідок забруднення її збудником. Найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Зазвичай причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює їх зовнішній вигляд, смак та запах.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з перших (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість при читанні). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Після перших проявів захворювання слід негайно звернутись за медичною допомогою і в жодному разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою, коли захворювання переходить у важку ступінь тяжкості. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Після перенесеного захворювання імунітет не залишається. Тож, можливо повторно захворіти на ботулізм.

Щоб вберегтися від ботулізму, необхідно дотримуватися простих правил:

  • не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися понад рік;
  • не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях та стихійних ринках;
  • уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином;
  • не купуйте та не вживайте консервовані продукти з «бомбажною» кришкою.

Бережіть себе і своїх рідних. Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень