Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Онуфріївська майстриня вишила рушник, який представлятиме нашу громаду в Олександрії

Дата: 01.08.2023 13:51
Кількість переглядів: 69

Онуфріївська майстриня вишила рушник, який представлятиме нашу громаду в Олександрії

Працівниця Комунального закладу «Онуфріївський краєзнавчий музей» Оксана Володимирівна Чепак вишила рушник довжиною 1 метр та шириною 70 сантиметрів, який буде представляти Онуфріївську громаду в місті Олександрія на День Незалежності.

Оксана Володимирівна займається вишивкою з дитинства, це її хобі ще зі шкільних років. Загалом, вишивка рушника – це кропітка робота, яка потребує терпіння, уважності та наснаги. Ця робота зайняла в Оксани Володимирівни не менше одного місяця. Майстриня робила вишивку повністю сама, від пошуку ідеї схеми та композиції до останнього стежку.

У роботі використана техніка бородівського письма, за допомогою якої закодовано назву «Онуфріївська територіальна громада», три символи розташовані посередені рушника. Бородівське письмо – це давня традиція кодування слів у вишивці. Ще здавна наші предки вірили, що кожен символ – це потужний оберіг, призначений для захисту. Спокон віку за допомогою вишивки закодовували імена, що слугувало особливим талісманом людини. Тож цей рушник символізує своєрідний захист нашої громади. Текстова вишивка передбачає те, що кожен символ відповідає певній літері кирилиці, цифрі або місяцю року. Існує спеціальна абетка письма вишивки. Також по краях рушника вишитий виноград, який символізує красу і радість сімейного життя, щастя від її поповнення. Такий орнамент дуже популярний у вишивках північної і центральної України.

Дякуємо Оксані Володимирівні за таку кропітку та гарну роботу! До Дня Незалежності рушники з кожної громади з’єднають в один, Онуфріївську громаду представлятиме оригінальна та гарна вишивка.

Онуфріївська майстриня вишила рушник, який представлятиме нашу громаду в ОлександріїОнуфріївська майстриня вишила рушник, який представлятиме нашу громаду в Олександрії


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень