Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Легалізація зайнятості населення та заробітної плати — актуальна тема сьогодення

Дата: 26.06.2023 17:29
Кількість переглядів: 30

Легалізація зайнятості населення та заробітної плати — актуальна тема сьогодення

Одним з пріоритетних напрямків роботи селищної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення є питання детінізації заробітної плати та легальної зайнятості населення. Підприємства, установи, організації та громадяни - суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства про працю. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

Відповідно до  ст. 7 та ст. 8 Закону України від 3 листопада 2022 року № 2710-ІХ “Про Державний бюджет України на 2023 рік” мінімальна заробітна плата впродовж 2023 року становить 6700 грн, а  сума мінімального страхового внеску відповідно складає 1474 грн.

“Тіньова” зайнятість послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів.   

Наголошуємо, що  якщо працівник отримує заробітну плату у “конверті” без сплати страхових внесків, то такі періоди не зараховуються до страхового стажу працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Лише легально оформлений найманий працівник може бути соціально захищеним. Адже, громадяни, які працюють “неофіційно” зокрема без укладання трудової угоди, позбавляють себе:

  • трудового стажу;
  • допомоги по тимчасовій не працездатності, а жінки ще і допомоги по вагітності та пологах;
  • оплачуваної відпустки;
  • інших соціальних виплат та майбутньої пенсії.

Тож, шановні роботодавці! Проявляйте свою громадську свідомість, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату.  Пам’ятайте, що легальна зайнятість – це не лише соціальна захищеність працівника, а ще й своєчасно сплачені податки до бюджету та підтримка нашої країни! Наближаємо Перемогу разом!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень