Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Сказ – вкрай небезпечна хвороба тварин і людей

Дата: 22.06.2023 17:08
Кількість переглядів: 35

Сказ – вкрай небезпечна хвороба тварин і людей

Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Воно характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.

За статистичними даними протягом 2022 року в Олександрійському районі до закладів охорони здоров’я звернулось за антирабічною допомогою 399 постраждалих від укусів тварин, 45 з них призначено щеплення проти сказу. За 5 місяців 2023 року звернулось 177 постраждалих і 18 з них призначено щеплення.

Вірус сказу з’являється у слині тварини за 7-10 днів до появи перших ознак хвороби, тож у випадку укусу тварин у цей період можна інфікуватися вірусом. Щоб дізнатися, чи існує ризик передачі вірусу сказу до людини після укусу, необхідно спостерігати (НЕ ВБИВАТИ) за твариною до закінчення терміну інкубації - упродовж не менше 10 днів.

Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.

Для профілактики сказу необхідно:

  • вакцинувати своїх домашніх улюбленців;
  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами (хворими);
  • не торкатись диких чи безпритульних тварин (особливо слід остерігатися безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти);
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти).

Наразі в Україні щеплення від сказу проводиться фахівцями ветеринарної медицини державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, а також фахівцями ветеринарної медицини, які здійснюють ліцензовану приватну практику.

Якщо вас укусила тварина, негайно зверніться до найближчого медичного закладу, а в тяжких випадках викликайте швидку допомогу.

Якщо немає можливості швидко дістатися до лікарні, ретельно промийте рану під проточною водою, використовуючи господарське мило, обробіть краї рани дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду). Після цього необхідно накласти стерильну пов’язку та звернутись за кваліфікованою медичною допомогою для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші дні від моменту зараження). Якщо лікар призначив курс щеплень - не пропускайте процедури та не переривайте курс, дотримуйтесь режиму, встановленого лікарем, не вживайте алкоголь, уникайте переохолоджень та перегрівань.

Пам’ятайте, сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень