Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Пам’ятка з охорони праці щодо дотримання вимог безпеки при проведенні зернозбиральних робіт

Дата: 20.06.2023 13:12
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

З метою попередження травматизму та аварій під час проведення збиральних робіт всі роботи повинні виконуватися згідно «Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві» (НПАОП 01.0-1.02-18) та Правилами охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затвердженими наказом Міністерства соціальної політики від 29 серпня 2018 року № 1240.  Ці Правила є обов’язковими для виконання роботодавцями та працівниками під час виробництва (збирання) сільськогосподарської продукції.

Основні вимоги безпеки під час виконання зернозбиральних робіт:

  • Провести інструктажі з питань охорони праці та пожежної безпеки з усіма працівниками, які будуть приймати участь у збиранні врожаю.
  • Допускати до роботи на тракторах та комбайнах механізаторів віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки і мають посвідчення на право керування сільськогосподарською технікою відповідної категорії.
  • Позначити табличками та обладнати спеціальні місця для відпочинку та харчування працюючих. Не дозволено відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля, у копиці тощо.
  • Укомплектувати всі робочі місця, трактори та зернозбиральні комбайни медичними аптечками першої допомоги, знаками аварійної зупинки та первинними засобами пожежогасіння.
  • Огородити всі обертові частини сільськогосподарських машин і механізмів, в тому числі зерноочисних машин.
  • Забезпечити всіх працівників, які будуть зайняті на жнивах, спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту згідно з існуючими нормами.
  • Забезпечити обов’язкове проведення медичних перед- та післярейсових оглядів водіїв та механізаторів, окремих осіб технічного персоналу.
  • Ознайомити, під розписку, всіх водіїв та механізаторів із безпечними маршрутами руху транспортних засобів по території господарств та на дорогах загального користування.
  • Під час проведення технічного обслуговування збиральних машин і транспортних агрегатів у темний час доби повинно бути забезпечено штучне освітлення майданчиків.
  • Забороняється перебування людей у кузові автомобіля або тракторного причепа при заповненні їх технологічним продуктом, а також при транспортуванні продукту до місця складування.
  • Всі види регулювальних, ремонтних, налагоджувальних робіт та технічного обслуговування сільськогосподарської техніки проводять тільки після повної зупинки всіх агрегатів.
  • Заправляти збиральну техніку паливом у польових умовах потрібно за межами поля (не ближче 30 метрів), попередньо заглушивши двигун.
  • Бункери для зерна на зернотоках повинні мати решітки або кришки і бути замкненими.
  • Під час технічного обслуговування або ремонту, обладнання повинно бути зупинено та відключено від напруги. При цьому на рубильниках і пускових пристроях вивішуються плакати «Не вмикати! Працюють люди!».

Не буде зайвим ще раз звернути увагу працівників на те, що невиконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці може призвести до травмування. Головною метою для керівників підприємств сільського господарства під час жнив, повинна бути не тільки своєчасність та якість збирання врожаю, а й збереження життя та здоров’я людей, які працюють на жнивах. Тільки виконання вимог охорони праці, належна організація робіт дадуть змогу провести збирання зернових без травм та аварій.

Більш детальна інформація за посиланнями

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1090-18#Text

http://sop.zp.ua/norm_npaop_01_0-1_02-18_01_ua.php НПАОП 01.0-1.02-18


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень