Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Пам'ятка про забезпечення протипожежного захисту нового врожаю

Дата: 20.06.2023 13:05
Кількість переглядів: 84

Пам'ятка про забезпечення протипожежного захисту нового врожаю

Загальновідомо, що пора жнив особливо пожежонебезпечний період. Причиною виникнення пожежі може стати спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, а також людська недбалість та безвідповідальність.

Як показує практика, щорічно у літній період різко загострюється ситуація з пожежною безпекою. Основними причинами виникнення пожеж під час жнив стають порушення правил експлуатації машин та агрегатів, а також необережне поводження з вогнем та людська недбалість і безвідповідальність.

Гасіння пожежі у полі вимагає значних зусиль. На відкритій території у безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю 1 м/с, а у вітряну - до 10 м/с, а висота полум’я може сягає 2 м. Тому фахівці наголошують на посиленні заходів пожежної безпеки на сільськогосподарських підприємствах.

Зокрема, до початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також оснащена первинними засобами пожежогасіння, а саме:  

  • комбайни і трактори - двома справними сертифікованими вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами- хлопавками;
  • автомобілі - справним вуглекислотним або порошковим вогнегасником, однією штиковою лопатою;
  • паливозаправники - трьома справними порошковими або вуглекислотними вогнегасниками, ящиком з піском об’ємом 0,05 куб.м., штиковою лопатою, кошмою. Також потрібно приділити увагу належному технічному стану зернозбиральної техніки, наявності попереджувальних написів, а у нічний час - ефективному освітленню всіх технологічних агрегатів.

З метою попередження виникнення пожеж в місцях збирання нового врожаю необхідно дотримуватись наступних вимог пожежної безпеки, передбачених вимогами НАПБ В.01.057-2006/200 Правила пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України, а саме:

1. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі. Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

2. Перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бузи обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки.

3. У період воскової стиглості перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки. Посередині прокосів робиться орана смуга не менше 4 м завширшки.

4. Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.

5. У польових умовах заправляння паливом збиральної техніки повинне здійснюватися за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни. Заборонено заправляння машин у нічний час у польових умовах.

6. Площа основи однієї скирти (стогу) не повинна перевищувати 300 м2, а штабеля пресованого сіна чи соломи - 500 м2  Скирти (стоги) на відстані 5 м від основи повинні бути оборані захисними смугами не менше 4 м завширшки. Протипожежні розриви між скиртами (стогами), штабелями мають бути не менше 20 м. Відстань від скирт (стогів), штабелів грубих кормів повинна бути не менше 15 м до ліній електропередач, 20 м - до доріг, 50 м - до будівель та споруд.

7. Площа відсіків будівель (навісів) для зберігання грубих кормів між протипожежними стінами не повинна перевищувати 1000 м2, а кількість кормів - 200 тонн.

8. На закритих складах грубих кормів загальний електричний вимикач повинен розміщуватися поза будівлями на негорючій стіні, а для будівель (навісів) з горючих матеріалів - на окремо розташованій опорі і бути вміщеним у шафу або нішу.

9. Місця постійного складування грубих кормів мають бути обладнані блискавкозахистом.

10. У разі завантаження складів зерном насипом відстань від верху насипу до горючих конструкцій покриття, а також світильників та електропроводів має бути не менше 0,5 м.

Перелік основних будівель і приміщень, які підлягають обладнанню автоматичною пожежною сигналізацією (АПС) та автоматичними установками пожежогасіння (АУП) (ЛБН В 2,2-8-98 Підприємства, будівлі і споруди по зберіганню і переробні зерна)

Найменування приміщень

Площа, м2

АПС

АУП

Склади зберігання хлібопродуктів, насіння кукурудзи, комбікормів, сировини для виробництва комбікормів, вітамінів, антибіотиків, ферментних препаратів, отрутохімікатів, механізовані і немеханізовані склади зерна; бункери, надбункерні приміщення для зберігання порошкових органічних матеріалів

200 і більше

-

Склади для тарного і безтарного зберігання борошна

Від 100 до 1000

1000 і більше

Сільськогосподарські силоси (бункери)

До 200 м3

більше 200 м3

Крім того, необхідно пам’ятати наступне:

1. Суворо забороняється курити, розводити багаття, користуватись відкритим вогнем на хлібних масивах та поряд із ними;

2. Самовільно випалювати суху траву, стерню та пожнивні залишки на полях;

3. Пасіки допускається розміщувати не ближче 100 метрів від хлібних масивів. Полювати на хлібних масивах та поблизу них забороняється;

4. Водіям не можна ремонтувати автотранспорт поряд із хлібними масивами;

5. Дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем поблизу хлібних масивів.

6. У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно- рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння шляхом збиття полум'я. Після гасіння пожежі організувати спостереження до повної ліквідації усіх осередків горіння.

Відповідальність за дотримання пожежних норм під час збирання врожаю несуть керівники агропідприємств, і саме до них застосовуються санкції у випадку виявлення порушень.

Відповідальні особи та працівники, задіяні на пожежонебезпечних роботах, повинні пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму. Усі працівники, зайняті на збиранні врожаю і заготівлі кормів, повинні пройти інструктаж під розписку. Осіб, які не пройшли його, до цих робіт не допускають. Наголошуємо що за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність.

Більш детальна інформація за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0313-07#top


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень