Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Куріння кальяну шкідливе для здоров’я!

Дата: 30.05.2023 11:34
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Не дивлячись на активну пропаганду здорового способу життя в сучасному світі, куріння кальянів все ще має широке поширення, а особливо серед найбільш вразливої категорії населення - молоді.

Толерантне ставлення  до кальянів сформувалося зокрема завдяки тому, що певний час у суспільстві побутувала думка, що куріння цих пристроїв або не є шкідливим зовсім, або несе лише незначні ризики для організму. Насправді ж вживання тютюну та ароматизованих речовин через кальян є не менш шкідливим, ніж куріння звичайних сигарет.

У процесі куріння кальяну до організму людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування з можливими запамороченнями, а іноді навіть смерті. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я сесія куріння кальяну завдає такої ж шкоди, як і сто викурених сигарет.

У кальянному димі містяться й інші шкідливі речовини, зокрема продукти згоряння тютюну та вугілля, а це загроза розвитку раку легень, респіраторних захворювань, хвороб ротової порожнини. Крім цього, куріння кальяну із тютюном може призвести до нікотинової залежності, стимулювання онкологічних захворювань та негативного впливу на нервову систему, особливо підлітків.

Ще одна загроза кальянів у тому що вони не проходять повної стерилізації після використання іншою особою. У людей, які курять кальян, підвищується ризик зараження інфекційними хворобами, як-от туберкульоз, герпес, гепатит, коронавірус тощо. І від цього не врятує навіть змінний мундштук, адже основні бактерії «проживають» саме у колбі та шлангу пристрою, які не стерилізуються у громадських закладах після кожного сеансу куріння.

Варто знати, що кальян ний дим шкідливий і для тих, хто просто перебуває поряд із курцем. Під час куріння кальяну в повітря виділяються різноманітні хімічні речовини, зокрема полі циклічні вуглеводні, що є канцерогенами та становлять серйозні ризики для людей навколо. До того ж 85% тютюнового диму складається з газів, які не мають кольору, смаку, запаху й не затримуються водою, тож пасивні курці зазвичай відчувають лише солодкуватий запах ароматизаторів і не усвідомлюють всієї небезпеки. Серед загроз - запаморочення, отруєння, головний біль, ураження дихальних шляхів, ішемічна хвороба серця й рак легенів. Про це необхідно пам’ятати і працівникам закладів громадського харчування, де є кальяни – адже вони також стають пасивними курцями протягом свого робочого дня.

Нехай вас не вводять в оману так звані безнікотинові або безтютюнові суміші для кальянів. Їх дим також містить визначені або потенційні канцерогени - продукти згоряння вугілля, чадний газ, поліциклічні вуглеводні тощо.

Тож вкотре нагадуємо – безпечного куріння не буває. Бережіть своє здоров’я та здоров’я оточуючих!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень