Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Вірусний гепатит А – хвороба брудних рук

Дата: 04.04.2023 08:51
Кількість переглядів: 59

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостре інфекційне захворювання всього організму із загальною інтоксикацією і переважним ураженням печінки.

За механізмом передачі збудник інфекції гепатиту А відноситься до кишкової інфекції. Механізм потрапляння вірусу в організм людини фекально-оральний, тобто коли неінфікована людина вживає продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. У сім’ях можливе зараження через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для членів родини.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах).

Інкубаційний період хвороби за перебігом може бути як легким, так і тяжким, зазвичай триває від 7 до 51 дня, в середньому 35 днів.

Симптоми гепатиту залежать від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму. Гостра інфекція може мати безсимптомний перебіг та незначні клінічні прояви. Та все ж у більшості випадків хвороба починається гостро з підвищення температури до 38,5°C протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі. Хвора людина відчуває виражену слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, апатію, нудоту, іноді характерна блювота, діарея, біль в животі та відчуття важкості в правому підребер’ї. У хворого змінюється колір слизових оболонок та шкіри, з’являється жовтушність, змінюється колір сечі знебарвлюються випорожнення.

Лікування хворих з гепатитом А в більшості випадків проходить в інфекційному відділенні стаціонару. Хворим показаний постільний режим, особлива дієта. Після перенесення захворювання формується довічний імунітет.

Як захиститись від гепатиту А:

  • дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом перед вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету;
  • вживайте термічно оброблену їжу;
  • добре мийте овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням;
  • для пиття та приготування їжі використовуйте воду з перевіреного джерела гарантованої якості.

Також для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Захист імунізації проти гепатиту А показаний дітям з 12 місяців життя і дорослим.

Дотримуйтесь профілактичних заходів, а при виникненні перших ознак захворювання - звертайтесь до лікаря. Пам’ятайте, що раннє виявлення і госпіталізація – це перший і найважливіший крок для непоширення вірусу.

Дбайте про себе і рідних. Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень