Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Правила застосування пестицидів та агрохімікаті

Дата: 31.01.2023 11:11
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Затверджені Наказом Міністерства охорони здоров'я України 03.08.1998 N 1 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві Державні санітарні правила  ДСП 8.8.1.2.001-98»

На  території  України   дозволяється   транспортування, зберігання і застосування тільки зареєстрованих Укрдержхімкомісією пестицидних препаратів за винятком випадків, зазначених у "Порядку надання  дозволу  на  ввезення  та  застосування  незареєстрованих пестицидів  і   агрохімікатів   іноземного   виробництва"   (затв. постановою  Кабінету  Міністрів  України  N  288  ( 288-96-п ) від 04.03.96). (Пункт 1.6 розділу 1)

Використання  пестицидів  в  окремих  галузях  народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і  городах,  в охороні здоров'я  та  побуті,  а також продаж їх населенню повинно здійснюватись тільки у відповідності  з  "Переліком  пестицидів  і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні". (Пункт 1.9 розділу 1)

Використання  пестицидів  в  окремих  галузях  народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і  городах,  в охороні здоров'я  та  побуті,  а також продаж їх населенню повинно здійснюватись тільки у відповідності  з  "Переліком  пестицидів  і агрохімікатів, дозволених     до     використання    в    Україні" і  доповненнями  до  нього. (Пункт 1.10 розділу 1)

До роботи з пестицидами допускаються особи,  що пройшли медичний   огляд,   спеціальну   підготовку  та  мають  відповідні посвідчення,  допуск та наряд на  виконання  робіт  з  пестицидами відповідно до "Порядку одержання допуску (посвідчення) на право  роботи,  пов'язаної  з  транспортуванням,   зберіганням, застосуванням та  торгівлею  пестицидами  і агрохімікатами".  (Пункт 1.14    розділу 1)

Адміністрація   підприємства,   установи,  організації, господарства зобов'язані  надавати  в  розпорядження  працюючих  з пестицидами  засоби  механізації,  спеціальний  одяг і спецвзуття, засоби захисту рук,  органів  дихання,  зору,  проводити  навчання правилам  техніки  безпеки  відповідно  до вимог ГОСТ 12.0.004-90. Тривалість роботи з пестицидами першого і другого класів небезпеки не  повинна  перевищувати 4 години,  з іншими - 6 годин на добу (з доробкою іншої частини робочого дня на операціях, не пов'язаних із
застосуванням пестицидів). До роботи з пестицидами не допускаються особи, які не досягли 18-річного віку, вагітні і жінки, що годують груддю.  Діти  шкільного  та  дошкільного  віку не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблених ними площах. (Пункт 1.15 розділу 1)

Пестициди  перевозяться  тільки в спеціально виділених для цих цілей транспортних засобах (залізничні вагони, морські і річкові судна, літаки, автомобілі та ін.).  Транспортування пестицидів разом з іншими вантажами забороняється. (Пункт 4.1.5 розділу 4)

Транспорт для  перевезення  пестицидів підлягає паспортизації санітарно-епідеміологічного службою, повинен бути справним і легко піддаватися знезараженню. (Пункт 4.5.2. розділу 4)

Для отримання санітарного паспорту на транспорт, яким здійснюється транспортування пестицидів  і агрохімікатів необхідно звернутись до Олександрійського районного управління Головного управління Держпродслужби в Кіровоградській області, яке розташоване за адресою вулиця Користівське шосе, будинок 2, місто Олександрія, Кіровоградська область.

Зберігання  пестицидів  на складі допускається тільки після його погодження установами санепідслужби та охорони  природи і  отримання  паспорта.  Паспортизація здійснюється щорічно. (Пункт 5.1.21. розділу 5)

Для отримання санітарного паспорту на склад в якому зберігаються пестициди  і агрохімікати необхідно звернутись до Олександрійського районного управління Головного управління Держпродслужби в Кіровоградській області, яке розташоване за адресою вулиця Користівське шосе, будинок 2, місто Олександрія, Кіровоградська область.

Всі  роботи  з  пестицидами  і  протруєним  насіннєвим матеріалом  обов'язково  реєструються   в   спеціальних   журналах . (Пункт 6.1.4. розділу 6)

Всі  роботи  з  пестицидами  слід  проводити  в  ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках.  Як виняток, допускається проведення обробок у денні   години   у   похмурі   і  прохолодні  дні  з  температурою навколишнього повітря нижче +10 град.С. (Пункт 6.1.5 розділу 6)

Завчасно,  але не менше чим за  дві  доби  до  початку проведення  кожної  хімічної  обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця,  строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у  радіусі  200  м  від  меж  ділянок,  що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. (Пункт 61.7 розділу 6)

Порушення цих правил тягне  за  собою  цивільно-правову, дисциплінарну,  адміністративну  або  кримінальну відповідальність відповідно до чинного Законодавства. (Пункт 1.5 розділу 1)

Перелік  пестицидів і агрохімікатів, дозволених  до використання в Україні, затверджених Міністерством екології та природних ресурсів України від 29.12.2000 з доповненнями (Додатково див. Переліки Міністерства охорони навколишнього природного середовища N 533 (va533617-04)  від 31.12.2004, N 56 (va056617-05) від 02.02.2005, N 118

(v0118617-05) від 30.03.2005), дивитись за посиланням:
https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/n0001556-00#Text  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень