Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Загроза, що очікує домашніх улюбленців

Дата: 26.01.2023 09:36
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

Для наших улюбленців тепла зима – це прогулянка в парках, скверах і просто на вулиці. Адже можна не боятися, що за декілька хвилин лапки замерзнуть від холоду і необхідно буде негайно повертатись додому. Спостерігаючи як наші улюбленці бавляться на свіжому повітрі, ніжаться під променями сонця, ми частенько забуваємо, що там на них чекає небезпека. З настанням теплих днів стають активними і паразити. Найбільш злощавими недругами для домашніх вихованців являються лісні кліщі та блохи, але також зростає вірогідність зараження гельмінтозами. Крім того, що ці паразити самі по собі неприємні для тварини, вони являються носіями небезпечних захворювань.

Іксодові кліщі переносять піроплазмоз (бабезіоз), кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) та ерліхіоз. Блохи можуть бути джерелом зараження стрічковими гельмінтами (дипілідіоз).

Яка загроза приховується за укусом кліща? Частина кліщів приносить скоріше дискомфорт від укусу, залишаючи ранку на шкірі тварини, яка, до речі, теж може в подальшому стати джерелом запалення і подразнення. Але найбільш небезпечні ІКСОДОВІ КЛІЩІ.

При укусі заражений кліщ передає кровопаразита, який руйнує клітини крові, викликаючи анемію. У кров потрапляють продукти життєдіяльності паразитів, що викликають потужну реакцію і загальне токсичне отруєння.

Помітити початок цього захворювання можна по підвищенню температури тіла тварини, також собака відмовляється від харчування, знаходиться в стані депресії. Нажаль, такі симптоми притаманні багатьом хворобам, а господарі чотирилапих просто не звертають на це належної уваги, сподіваючись що все якось мине саме по собі. Та в цій ситуації важлива кожна хвилина, і реагувати, звертаючись до ветеринарного лікаря, треба якомога скоріше.

А як щодо бліх?

Блохи викликають дерматити, сильний свербіж, іноді можуть виступати в ролі збудників деяких інфекційних захворювань. Виявити бліх на собаці дуже складно тому, що після укусу вони можуть і не лишатися на тварині. Паразити також живуть в килимових покриттях, плінтусах та щілинах. Зазвичай, про їх присутність сигналізують маленькі білі яйця, що рясно розсипані по підшерстку тварини в районі хвоста, або виділення на шкірі собаки у вигляді великої кількості маленьких чорних крупинок.

При укусі слина блохи потрапляє у ранку, викликаючи подразнення та сильний свербіж. На цьому місці, через постійне розчухування можуть з’явитися маленькі гнійні рани. Найбільшу небезпеку блохи несуть маленьким цуценятам, у котрих може виникнути анемія та виснаження.

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області радить проводити обробку ваших вихованців від усіх видів паразитів. Не ігноруйте ці важливі процедури, обов’язково занесіть їх до списку регулярних! Особливо це важливо для тварин, які щодня ходять на прогулянки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень