Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Ризики вживання неякісної питної води!

Дата: 12.12.2022 11:07
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

 

Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових, а також хвороб, спільних для людей і тварин, які передаються мишевидними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших.

В сільських населених пунктах найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні грунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі.

Інфікування грунтової води може відбутися як у грунтовому потоці, так і в шахтних колодязях при потраплянні до них виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами, а саме: при просочуванні в грунтову воду господарсько-фекальних стічних вод, побутових вод, при потраплянні в колодязі трупів гризунів.

Однак, з часом якість води може змінюватись. Особливо при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті сильних злив, тощо). Наприклад внаслідок  паводку, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб,та ін. У зв’язку з цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на території населених пунктів, сільськогосподарських угідь. А наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм3) особливо небезпечне для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках – з летальними наслідками

Тож,колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.
А відповідно до вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеноï для споживання людиною» (далі - ДСанПіН 2.2.4-171-10)один раз на рік індивідуальні шахтні колодязі підлягають  очищенню та проведенню профілактичної дезінфекції Як проводяться зазначені заходи?

Насамперед ту воду, яка є в криниці, треба повністю вичерпати або ж викачати. Для цього підійде глибинний або поверхневий насос. Потім слід приготувати розчин для дезінфекції та знезараження криниці. Зазвичай готують його у таких пропорціях: 20-25 мг хлорного вапна на літр води. Якщо плануєте робити дезінфекцію за допомогою чистого хлору, то його буде потрібно в 4-5 разів менше на той же літр води. Цим розчином обробіть стінки криниці (можна як розпорошити його, так і просто злегка побілити стінки шваброю або ганчіркою на палиці). Рекомендуємо після цього дати криниці хоча б кілька годин постояти сухою — ефект від дезінфекції буде більший.

Потім необхідно правильно розрахувати об’єм води, яку набирає криниця. Це потрібно для того, щоб потім приготувати правильну концентрацію розчину для дезінфекції води. Приміром, часто можна побачити колодязі, зроблені зі стандартних кілець із бетону. Їх діаметр — 1 метр, а висота — 90 сантиметрів, а отже, в такому кільці міститиметься близько 700 літрів води. Тепер за кількістю кілець просто дізнатися і загальний об’єм води. Отже, коли стіни криниці почищені та продезінфіковані й у неї знову набереться вода, її потрібно знезаразити розчином хлорного вапна. На 1 куб. м води необхідний розчин готують так: 200 г вапна розчиняють у невеликій кількості води. Потім, додаючи холодну воду, доводять об’єм до 10 л. Отриманий розчин ретельно перемішують, щільно закривають і залишають на добу відстоятися. Потім верхній прозорий шар розчину зливають у криницю. Після цього воду в криниці потрібно як слід перемішати. Зробити це можна палицею або вибираючи воду відрами і виливаючи її назад. Потім, щоб пара хлору не вивітрювалася, криницю потрібно накрити яким-небудь щільним матеріалом і залишити на добу. Бажано через два-три дні провести в тій же послідовності повторну дезінфекцію води, приготувавши для цього свіжий розчин. Звісно ж, у цей період брати воду з колодязя категорично заборонено!

Після проведеної дезінфекції воду з колодязя треба повністю викачати кілька разів, доки запах хлору не вивітриться. Потім не забути стінки обмити чистою водою. Однак і після цього перший тиждень воду з криниці пити бажано лише кип’ячену.

Окрім цього, слід відмітити, що, знезараження води у колодязях можливо проводити і більш сучасними дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров’я України і які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів. Дезінфекційні засоби випускаються у вигляді таблеток, що добре розчиняються у воді, а саме: Акватабс, Жавель-клейд, Санідез та інші.

Тож, дотримуйтесь порад фахівців, піклуйтесь про своє здоров’я!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень