Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Що потрібно зробити для отримання компенсації за пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій майно?

Дата: 20.09.2022 09:50
Кількість переглядів: 94

Війна жорстоко та безповоротно лишила тисячі українських родин домівок і фактично засобів до існування, а бізнес ? майна, яке приносило дохід. Наразі держава намагається якнайшвидше вирішити питання компенсації збитків для повернення усіх громадян до нормальних умов життя та роботи.

Щоб у майбутньому отримати відшкодування, необхідно:

1. Надати докази, що підприємству належало до війни відповідне майно. Якщо мова йде про нерухомість чи транспорт, інформація про право власності на них міститься у відповідних державних реєстрах. Щодо рухомого майна потрібно надати договори, що підтверджують право власності на нього, первинні документи, підтверджуючі факт наявності майна у підприємства на момент початку бойових дій.

2. Довести факт знищення або пошкодження майна та причинно-наслідковий зв’язок, що цю шкоду спричинено у результаті агресії російської федерації. Для цього варто звернутися до органу поліції для фіксації факту пошкодження майна шляхом складення протоколу огляду місця події та внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Якщо у приміщенні підприємства виникла пожежа, то потрібно отримати від Державної служби України з надзвичайних ситуацій довідку про пожежу, зробити самостійно відео або фото наслідків, знайти свідків події та задокументувати їх свідчення, провести інвентаризацію майна, а також бажано скласти акт пошкоджень (руйнувань) у присутності представників органу місцевого самоврядування, місцевої державної адміністрації чи військової адміністрації.

3. Оцінити розмір завданих збитків. Відповідальними за визначення шкоди та збитків в частині підприємств недержавної форми власності, господарських товариств (крім тих, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі), які розміщуються на території відповідних областей та м. Києва, визначено обласні, Київську міську держадміністрації (на період воєнного стану ? військові адміністрації).

Основними показниками, які оцінюватимуться під час визначення шкоди та збитків підприємств є:

  • вартість втраченого, знищеного чи пошкодженого майна підприємств;
  • вартість втрачених фінансових активів підприємств;
  • упущена вигода підприємств;
  • втрати підприємств від неоплачених товарів, робіт і послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях.

Увага! Фондом державного майна України та Міністерством економіки України розроблено проєкт Методики визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку зі збройною агресією російської федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності, який станом на 02 вересня 2022 року оприлюднений для обговорення на сайті Міністерства економіки України за посиланням: https://bit.ly/3Q8buzo.

*У разі прийняття змін до законодавства Порядок може бути змінено


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень