Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Увага, лептоспіроз!

Дата: 29.08.2022 14:26
Кількість переглядів: 116

Фото без опису

В Онуфріївській громаді зареєстровано випадок захворювання людини на лептоспіроз. Сезонність епідемічного спалаху лептоспірозу спостерігається здебільшого у літньо-осінній період. 

Лептоспіроз – група гострих інфекційних хвороб людини і тварин, які спричиняють особливі мікроорганізми - лептоспіри. Відомо понад 10 видів лептоспір, здатних викликати захворювання у людини. Характерна для цих хвороб сезонність – літньо-осінній період. Умовно лептоспірози розподіляються на дві групи:

  • жовтяничні (хвороба Вейля-Васильєва);
  • безжовтяничні (водна гарячка, семиденна гарячка, собачий лептоспіроз та інші).

Основним природним резервуаром лептоспір є мишовидні гризуни. Від них інфікуються люди та домашні тварини – свині, собаки, велика рогата худоба. Лептоспіри паразитують у нирках тварин і з сечею виділяються у зовнішнє середовище.

Захворювання передається, в основному, через воду, але зараження може відбуватися і через харчові продукти та навколишні предмети, забруднені сечею хворих тварин. Мікроорганізми потрапляють в організм людини через пошкоджену шкіру, слизові оболонки носа, рота, очей.

Лептоспіри у природі виживають від кількох годин до місяця у воді, у вологому грунті - більше як півроку, добре переносять морози. Водночас вони дуже чутливі до дії прямих сонячних променів, високої температури, кислот, лугів, мінеральних солей та дезинфікуючих засобів.

Хвороба починається раптово через 2-14 днів з моменту зараження з високої температури, ознобу, різкого головного болю, можуть бути сильні болі у попереку, суглобах і м’язах, особливо литкових. Часто буває біль у правому підребер’ї, збільшення печінки і селезінки. Виникає запалення слизової оболонки ока. Може бути блювання, марення, безсоння, кровотеча з носа. Через декілька днів може приєднатися жовтяниця. Іноді з’являється висип та інші симптоми в залежності від важкості перебігу хвороби. Повне одужання настає аж через 6-12 тижнів від початку хвороби. 

Діагноз захворювання поставити важко. Необхідне лабораторне обстеження хворого, тому так важливо якомога раніше звернутися до лікувального закладу. Хвороба небезпечна тим, шо вражаються життєво-важливі органи - печінка, нирки, серцево-судинна і кровотворна системи. Чим раніше підтверджено діагноз, тим ефективніше лікування.

Щоб попередити лептоспіроз необхідно проводити комплекс санітарно-ветеринарних, санітарно-гігієнічних та дератизаційних заходів. У домашніх умовах треба проводити боротьбу з гризунами і оберігати від забруднення їхніми виділеннями фураж, продукти харчування та джерела водопостачання.

У разі захворювання на лептоспіроз свійської худоби необхідно звернутись до ветеринарного спеціаліста з метою раннього виявлення недуги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень