Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Як вберегти себе від ботулізму?

Дата: 22.07.2022 13:16
Кількість переглядів: 100

Ботулізм існує стільки, скільки і людство. Ця хвороба приносила страждання і навіть вбивала людей у всьому світі. Спалахи епідемії ботулізму були зафіксовані практично у всіх країнах Європи. Хвороба вражала не тільки бідняків, які не дотримувалися банальні правила гігієни, а й людей заможних. Це пояснювалося природою появи бактерій. Основний носій - резервуар ботулізму - організм тварин, риб, птахів і самої людини. І сьогодні, як і кілька століть тому, проблема ботулізму  актуальна.

Так, на Кіровоградщині з початку року зареєстровано один лабораторно підтверджений випадок ботулізму з двома потерпілими в м. Новомиргород Новоукраїнського району. Захворювання двох чоловіків 54 та 26 років було пов’язане із вживанням консервованого рибного паштету домашнього приготування.

Залишається напруженою епідемічна ситуація щодо захворюваності на ботулізм і в Україні, значне ускладнення епідситуації мало місце  в червні цього року. Тоді лише за місяць зафіксували 20 випадків ботулізму (майже стільки, скільки за 5 місяців поточного року). Усі ці випадки пов’язані з вживанням продуктів домашнього приготування (м’ясні, овочеві, рибні консерви, в’ялена риба), а також риба, придбана в місцях стихійної торгівлі, та промислового виробництва. Споживання харчових продуктів домашнього виробництва та невідомого походження у теплий період року підвищує ризик захворювання на ботулізм, оскільки відсутні гарантії дотримання технологічних процесів (режимів) продукції та відповідальності осіб, які цей продукт виготовляли.

Наразі теплий період та літній сезон спонукають громадян до придбання рибної, м'ясної продукції у в'яленому, соленому та копченому вигляді. Однак саме така продукція потенційно є першочерговою причиною виникнення ботулізму.

Тож, вкотре нагадуємо, що ботулізм - інфекційне захворювання, що вражає центральну нервову систему. Мікроби, збудники ботулізму (анаероби) можуть жити тільки в середовищі без кисню. Збудники ботулізму живуть в грунті у вигляді спор. З грунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, в кишечник тварин і птахів, з мулом проникають в кишечник риб. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів протягом декількох годин (гинуть при 121), добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти.Тепле і вологе середовище провокує посилений ріст бактерій, який викликає найпотужнішу інтоксикацію організму. Ігнорування хвороби або неправильне, несвоєчасне лікування може призвести до таких наслідків, як параліч, пневмонія і навіть смерть хворого.

Щоб запобігти захворюванню:

  • Необхідно ретельно очищати продукти і посуд, який використовується для консервації, від бруду і пилу.
  • Використовуйте рекомендовані рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину.
  • М'ясо і рибу в домашніх умовах консервуйте в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.
  • Зберігайте домашні консерви при низьких температурах.
  • Уникайте придбання домашніх консервів, а також саморобних м'ясних і рибних продуктів з рук на вулицях і ринках.
  • Не купуйте в магазині консервованих продуктів з «бомбажною» кришкою.

І найголовніше: завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби та ін. не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден з рецептів консервації не гарантує, що спори ботуліністичного мікроба не проростуть. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід прокип'ятити 15 - 20 хвилин, а потім остудити. Саме кип'ятіння консервованих продуктів перед їх вживанням – основний захід профілактики ботулізму.

Таким чином, дотримання перелічених вище засторог допоможе вам вберегтися від ботулізму – тяжкого інфекційного захворювання.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень