Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Лейкоз великої рогатої худоби!!!

Дата: 22.07.2022 08:53
Кількість переглядів: 142

Фото без опису

Фахівцями ветеринарної служби у червні  поточного року  проведено моніторинг - спостережень та профілактичних досліджень (випробувань) з подальшим аналізом та узагальненням інформації щодо стану здоров’я  великої рогатої худоби  (далі  ВРХ), що утримуються в особистих підсобних господарствах нашої громади. Як правило в ході моніторингу  проводяться діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, бруцельоз, лейкоз та профілактичні щепленням проти сибірки. Мета моніторингу – запобігання поширенню захворювань тварин, виявлення схильності до захворювань та рання діагностика хвороб. Тому навіть якщо у власника тварини немає скарг, перевіряти стан її здоров’я все одно необхідно. Адже, потрібно виставляти заслін хворобам як можна раніше – до їх появи.

В той же час, викликає занепокоєння, те що не усі власники, які утримують велику рогату худобу в своїх господарствах з розумінням відносяться до даного заходу і роблять все можливе для фальсифікації профілактичних досліджень, а саме: приховують наявне в дворі поголів’я, особливо це стосується новонароджених бичків та теличок. Сільські та селищні старости теж фактично самоусунулись від вирішення проблеми  на підлеглих територіях. В населених пунктах відсутній уточнений облік поголів’я. І як наслідок,  на сьогоднішній день  на теріторії нашої громади  склалась вкрай гостра епзоотична ситуація по захворюванності ВРХ на лейкоз, яка з кожним роком погіршується. Адже за результатами діагностичних досліджень встановлено, що у звітному році у порівнянні з минулим роком уже майже  удвічі збільшилась кількість великої рогатої худоби у приватних господарствах, які  уражено лейкозом.

Варто нагадати, що  лейкоз тварин - це інфекційне захворювання, яке вражає клітини  крові, протікає мляво, тварина втрачає вагу, різко збільшуються лімфовузли. Джерелом інфекції є хворі тварини, на всіх стадіях розвитку лейкозного процесу.

Вірус  передається контактним шляхом, виділяється з організму заражених тварин з кров’ю, молозивом, молоком, навколоплідними рідинами, іншими секретами і екскретами, які містять лейкоцити. Вірус лейкозу великої рогатої худоби має спорідненість з вірусом лейкозу людини. Він, як і вірус СНІДу, блокує імунну систему людини. Місце локалізації вірусу лейкозу в організмі – лімфоцити. Лікування не розроблно. Імунітет не вивчений.

Тому, найбільш надійним способом боротьби з лейкозом є своєчасна діагностика, ізоляція і забій хворих тварин, чітке знання епізоотичної ситуації щодо лейкозу в кожній череді, негайна заміна інфікованих вірусом лейкозу тварин на здорових, проведення чіткого обліку, нумерації та ідентифікації тварин, дотримання асептики і антисептики (використання одноразових шприців) під час масових обробок тварин (нумерація, взяття крові, вакцинація, алергічні дослідження, лікування тощо, проведення ретельної дезінфекції тваринницьких приміщень та обладнання після кожного дослідження тварин та ізоляція вірусоносіїв. Тварини, які не пройшли дослідження на зазначену вище інфекцію не мають бути допущені в загальне стадо. Окрім того,  молоко від лейкозних корів забороняється реалізувати на ринках та здавати на молокоприймальні пункти та ін.  

Адже, саме  профілактична спрямованість зможе забезпечити успіх в боротьбі з хворобами. Економічно вигідніше попередити захворювання, ніж лікувати хвороби та їх наслідки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень