Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Яку воду споживаємо?

Дата: 14.06.2022 11:32
Кількість переглядів: 142

Фото без опису

Джерельна вода, оспівана в музиці і літературі, на практиці далеко не завжди виявляється кришталево чистою. З різних причин у джерело водопостачання проникають забруднення, присутність яких видає неприємний запах, змінюється колір і смак.

Чому ж вода в колодязі може зіпсуватися? Ворогів у чистої колодязної води безліч. Це і стічні води, що просочилися в грунт, і різні хімікати, вживані в сільському господарстві, і весняний паводок, який може затопити колодязь, і навіть трупи тварин, які випадково потрапили всередину.

На якості води позначається і плин часу. Поступово всередину потрапляє різне дрібне сміття, комахи, листя  пил, бруд і т. п. Дно і стіни споруди замулюються, заростають водоростями, які стають джерелами бактерій і виділення токсичних речовин.

Поряд з основними забруднювачами ґрунту та підземних вод найбільш розповсюдженим та загрозливим є побутове садибне забруднення, головним чинником якого є недотримання санітарно-технічних вимог та відстаней санітарних розривів від потенційних джерел забруднення при будівництві та облаштуванні колодязів.

Кринична вода повинна бути прозора, без запаху, смаку й кольору. Якщо хоча б один критерій не відповідає нормі, терміново потрібно приступати до очищення (санації) колодязя. Очищати його потрібно не рідше одного разу на два роки, якщо ж колодязь довгий час не використовується, то щороку, про що неодноразово ми наголошували. Адже питна вода – найважливіший фактор здоров’я людини. Жодний життєво важливий процес не може відбуватися без води, жодна клітина не може обійтися без водного середовища. Встановлено, що 80% усіх хвороб в світі пов'язано з незадовільною якістю питної води та порушенням санітарно-гігієнічних та екологічних норм водозабезпечення.

Тож, питна вода, призначена для споживання людиною, повинна бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.  

Втім, за нинішніх реалій розвитку і обсягів споживання води населенням, відмічається дефіцит водних ресурсів належної якості та достатньої кількості.

Проблема якості та  безпеки для  здоров’я населення питної води була завжди актуальною і  надзвичайно гострою  в нашій місцевості. Адже  централізованим  водопостачанням, тобто з джерел підземного водопостачання(водогонів)  забезпечено  лише  10% населення.

Переважна кількість населення користується питною водою з джерел нентралізованого водопостачання – шахтних колодязів, артезіанських колодязів, в яких питна вода не завжди відповідає, вищезазначеним критеріям.

Однак, за наданими керівниками  підприємств водопостачання та власниками джерел нецентралізованого водопостачання результатами санітарно - мікробіологічних  досліджень проведеними упродовж  березня – травня  в умовах воєнного стану, відхилень від нормативів не виявлено, тож вода питна що споживалась чи буде споживатись є безпечною в епідемічному відношенні. У досліджених пробах  питної води не виявлено і радону. Безпечною є питна вода і в радіологічному відношенні.

Тож, не лінуйтеся перевіряти зайвий раз якість води, можливо, це допоможе уникнути великих неприємностей згодом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень