Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Нітрати в овочах!

Дата: 14.06.2022 11:11
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

У літню пору ми вживаємо велику кількість свіжих овочів та фруктів. Це в першу чергу велика кількість вітамінів та клітковини так необхідних нашому організму. Але, разом з цим  в наш організм надходить і велика кількість нітратів – солей азотної кислоти, які  у великій кількості є дуже шкідливими для здоров’я людини. Безпечною для дорослої людини дозою нітратів є 150-200 мг на добу, для немовлят – до 10 мг. Пам’ятайте, що Ви можете зазнати хронічної або гострої нітратної інтоксикації, якщо будете вживати забруднені нітратами овочі!

Які ж ознаки гострого отруєння нітратами? Це – виражена синюшність шкіри та слизових оболонок, різка загальна слабкість, сонливість, запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах, задишка, порушення координації. У важких випадках-судоми, втрата свідомості, коматозний стан. Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.

Зберігання овочевих соків, кулінарно оброблених овочів, а також пошкоджених і забруднених овочів при кімнатній температурі призводить до утворення в них нітритів, причому встановлено, що інтенсивність утворення в них нітратів зростає з підвищенням температури в інтервалі від 20 до 35*С.­ 

Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, а саме:

  • найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
  • у листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані - не давайте його дітям!
  • у шкірці кавуна нітратів в 45 разів більше, ніж у м’якоті не змушуйте дітей виїдати кавун близько до шкірки!
  • незрілі овочі та фрукти містять в 23 рази більше нітратів, ніж достиглі;
  • огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки та в самій шкірці.

Щоб уникнути небезпечної дії нітратів, Вам треба запам’ятати наші поради:

  • не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль, оскільки
  • нітрати в таких овочах в більшій мірі і скоріше набирають іще більш токсичної форми-нітритів.
  • первинна обробка рослинних продуктів: зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців-дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%;
  • промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10 %;
  • бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі.
  • соліть і заквашуйте овочі, на 4-й день  вміст нітратів починає падати, на 18-й день дана сполука майже не визначається.
  • при годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині;
  • категорично забороняється давати дітям салати зі свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 68 годин, оскільки в них за цих умов також наростає перетворення  нітратів під впливом специфічної мікрофлори в нітрити;
  • За умови відсутності якісної продукції перед вживанням їжі з підвищеним вмістом нітратів (капусти, огірків) можна застосовувати аскорбінову кислоту чи випити фруктовий сік.

Ці прості і водночас ефективні заходи  допоможуть зберегти Ваше здоров’я і здоров’я Ваших дітей .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень