Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Ранньоквітучі весняні рослини – НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ!!!

Дата: 21.02.2022 15:14
Кількість переглядів: 202

Фото без опису

Після довгої зимової днини, поява перших лісових квітів приносить величезну втіху для душі. Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів… Але не поспішайте рвати це диво!

Адже збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Також, нерідко квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Зірвавши стеблинку з трьома первоцвітами – означає, що ви загубили 45-60 насінин, які в майбутньому дали б нове покоління. Первоцвіти мають і естетичне, і практичне значення. Нектаром цих квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Ці рослини мають також лікувальні властивості, приносячи користь, як людям, так і звірям.

Першоцвітами називають низку видів дикорослих рослин, що квітнуть наприкінці зими та на початку весни: усі види підсніжників, цикламени, сон-трава, білоцвітники і крокуси (шафрани). Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення і занесені до Червоної книги України, тобто за жодних обставин збір їх в природі та торгівля ними заборонені й повинні каратись законом. Дуже часто «підковані» торгівці кажуть, що не всі підсніжники в Червоній книзі, та це – неправда. Деякі навіть вигадують химерні аргументи до цього. Найпопулярніша «легенда» звучить так «Підсніжники з чотирма, п’ятьма пелюстками – червонокнижні, інші з – ні». Та це все неправда. Інші види ранньоквітучих рослин (проліски та ін.), що не занесені до Червоної книги, охороняються охоронними списками тих областей, на території яких зростають і їх збір також заборонений. Серед стрімко зникаючих рідкісних первоцвітів усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів й добре відома нам черемша або цибуля ведмежа.

Фото без опису

Стаючи жертвами квіткових браконьєрів, ранньоквітучі квіти зменшують свою чисельність та поширення, а тому занесені до Червоної книги України. Зокрема, це всі види підсніжників,  білоцвітів, майже всі види шафранів (крокусів), сну, рябчиків тощо.

Зірвані підсніжники гинуть за два дні. Тому для того, щоб довезти їх «свіжими», рослини виривають з корінням (бульбами). І більше вони не ростуть. Кожної весни в Україні зникає 20 мільйонів первоцвітів. Якщо так продовжувати, то зовсім скоро ми бачитимемо ці рослини лише на фото.

Згідно зі ст.90 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення (КУпАП) на порушників накладається штраф від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутих рослин. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, ст.88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, за кожну знищену червонокнижну ранньоквітучу рослину розмір компенсації за шкоду становить 1 мінімальну заробітну плату.

Фото без опису

Онуфріївська селищна рада закликає:

  • бережіть дикоростучі рідкісні види рослин;
  • якщо бачите людину, яка продає первоцвіти - зробіть продавцю зауваження, або ж телефонуйте  за номером «102», повідомте про порушення.

 

НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень