Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Не захаращуйте охоронні зони повітряних ліній електропередачі!

Дата: 11.02.2022 15:33
Кількість переглядів: 230

Фото без опису

Зелені насадження – це «легені» нашої планети. І чим більше буде дерев, тим повітря буде чистішим. Але, щоб рослинність створювала громадянам зручність та комфорт, а не приносила біду та проблеми, необхідно не багато, лише дотримуватися певних правил.

Доволі часто дерева та чагарники є прямою загрозою життю або здоров’ю людей, тому що ростуть у безпосередній близькості до проводів повітряних ліній, призводять до виникненню технічних порушень у роботі енергообладнання, і як наслідок, стають причиною знеструмлення будинків, вулиць та цілих населених пунктів.

Онуфріївська селищна рада наголошує  на необхідності дотримання чинного законодавства, яке визначає відповідальність за утримання дерев в населених пунктах.

Згідно ст.28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.4 «Правил охорони електричних мереж, утримання зелених насаджень, в тому числі і в охоронних зонах повітряних ліній, повинні здійснювати власники зелених насаджень.

Згідно з п. 5 «Правил охорони електричних мереж», затверджених Кабінетом Міністрів України 4 березня 1997 р. уздовж повітряних ліній електропередачі встановлено охоронні зони у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів на відстань для ПЛ напругою до 1 кВ – 2метри, до 20 кВ – 10 метрів, до 35 кВ – 15 метрів, до 110 кВ – 20 метрів, до 150,220 кВ – 25 метрів.

Розпорядженням селищного голови №241 від 29 листопада 2021 року, у відповідності до п.8 «Правил охорони електричних мереж», на території громади  забороняється саджати дерева та інші багаторічні насадження у  межах охоронних зон повітряних ліній.

Але не забувайте,  перш ніж проводити видалення дерев чи будь-які дії поблизу енергетичних об’єктів необхідно отримати в селищній раді ордер на видалення зелених насаджень та  письмово звернутися до району електричних мереж (РЕМ) і отримати письмовий дозвіл на виконання робіт у охоронній зоні повітряної лінії.

Також селищна рада нагадує про необхідність очищення охоронних зон ліній електропередачі від скирт та матеріалів з підвищеною пожежною небезпекою, не допускати випалювання стерні, сухостою, побутових відходів та інших горючих матеріалів в охоронних зонах ПЛ та трансформаторних підстанцій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень