Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Увага! Задуха риби: причини, ознаки, методи боротьби

Дата: 26.01.2022 15:07
Кількість переглядів: 183

Фото без опису

Рибам, як і іншим тваринам, для підтримання життя потрібен кисень, який бере участь у диханні. Більша частина кисню проникає у воду з повітря. Частково він утворюється у воді внаслідок життєдіяльності зелених рослин. У холодній прісній воді його розчиняється більше, ніж у теплій солоній. Найбільший вміст кисню у верхніх шарах водної товщі, найменший – у нижніх, а за певних умов його може зовсім не бути.

На суші кількість кисню досить велика й майже завжди незмінна. Один літр повітря містить його близько 210см3. У такому ж об’ємі води кисню не більше 10 см3, тобто у 20 разів менше, ніж у повітрі. Отже, риби повинні весь час шукати місця, багаті на кисень.

Сильні та стійкі морози створюють вкрай несприятливі умови для зимівлі риби. Запаси кисню, зосереджені під крижаним покровом, витрачаються на процеси гниття решток рослин і тварин, які нагромадилися на дні водойм за весняно-літній період. Ця ситуація веде до зменшення кількості кисню у воді і загрожує виникненням заморних явищ.

Основним методом боротьби з задухою є аерація (насичення) води киснем повітря.

Для цього необхідно рубати ополонки на водоймах та вставляти у них снопи з очерету, соломи,  механічними засобами переміщувати воду в ополонках, збагачуючи її киснем, перекачувати воду через повітря з однієї ополонки в іншу насосами та помпами. Також необхідно зчистити сніг з льоду на більшій по можливості площі водойм. Якщо є можливість, на водоймі необхідно створити приток і виток води. При цьому вода в процесі свого руху збагачується киснем.

В зв’язку з цим Онуфріївська селищна рада закликає рибалок, орендарів водойм, громадськість, всіх, кому не байдужа доля мешканців наших водойм, приєднуватися до порятунку риби від задухи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень