Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Прогнозуємо ринок праці майбутнього: презентація результатів форсайт-дослідження

Дата: 24.12.2021 13:31
Кількість переглядів: 188

Фото без опису

Днями у Кіровоградському обласному центрі зайнятості у рамках реалізації проєкту «EU4Skills: кращі навички для сучасної України» відбулася презентація результатів дослідження регіонального ринку праці.

Для участі у презентації запрошені члени аналітичної групи обласного центру зайнятості, які безпосередньо реалізовували проєкт та надавали необхідну інформацію, експерти двох фокус-груп, які аналізували ситуацію в секторах сільського господарства та сільськогосподарського машинобудування, представники організацій роботодавців, фермерів, підприємців, закладів професійної (професійно-технічної) освіти, керівники базових центрів зайнятості та філій обласного центру зайнятості (більшість брала участь у заході із застосуванням засобів інтернет-зв’язку). До заходу долучилися також керівники окремих підприємств, працівники кадрових служб роботодавців, представники об’єднаних територіальних громад.

Спікерами заходу виступали директор департаменту стратегічного розвитку та аналізу ринку праці Державного центру зайнятості Людмила Василега та експерт проєкту EU4Skills Геннадій Русанов.

Відкриваючи засідання, модератор заходу, заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян, нагадав присутнім про те, що Кіровоградська область є однією з десяти областей України, де у рамках співпраці EU4Skills та Державної служби зайнятості реалізується пілотний проєкт із впровадження інформаційної системи аналізу та прогнозування регіональних ринків праці. Він орієнтований на підвищення ефективності забезпечення галузей економіки кваліфікованими трудовими ресурсами, передусім, шляхом більш обґрунтованого формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.

Водночас, Л. Василега зазначила, що програма «EU4Skills: кращі навички для сучасної України» підтримує реформу освіти з метою зробити навчання таким, що відповідає вимогам ринку праці, а також допомогти молоді та дорослим реалізувати власний потенціал.

 «Даний проєкт створений для руху вперед, адже прогнозування ситуації на ринку праці є актуальним питанням. Усе більше обертів набувають м’які навички, які більш затребувані сьогодні, і роботодавці на це звертають увагу», – наголосила Л. Василега.

Експерт проєкту EU4Skills Геннадій Русанов презентував результати дослідження регіонального ринку праці. «Сьогодні ми презентуємо результати проведених досліджень, які є спільною роботою освітян, регіональної служби зайнятості, роботодавців. Це дослідження дало нам можливість поглянути на стан ринку праці з різних кутів і побачити його проблеми та потреби», – зазначив експерт.

Г. Русанов зупинився на кожному етапі дослідження. Зокрема повідомив, що було здійснено опитування роботодавців різних сфер економічної діяльності, опитування випускників, які навчались за кошти регіонального замовлення, враховані бачення експертів фокус-груп, що представляли інтереси підприємств окремих видів економічної діяльності.

Василь Кашевський, експерт проєкту EU4Skills, надав інформацію про професії, які мають найбільший попит на ринку праці.

 Л. Василега наголосила: ці дослідження дадуть можливість відповісти на запитання, які під час формування регіонального замовлення виникають у причетних сторін, аби воно було ефективним. Внаслідок узагальнених досліджень ми отримаємо реальний інструмент для реформи професійно-технічної освіти в Україні та створення ефективної системи освіти, що сприятиме економічному розвитку країни та самореалізації не тільки молоді, а й дорослих.

Після завершення презентації відбулось обговорення окремих результатів проєкту з представниками роботодавців, які брали в ній участь з приміщень центрів зайнятості. Так, в обласному центрі зайнятості відбулось спілкування з Асею Святокум, начальником відділу організації праці та заробітної плати ПрАТ “Металіт”, експертом фокус-групи.

Володимир Заботкин, представник обласного об’єднання організацій роботодавців, член обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, член аналітичної та фокус-груп, зазначив, що з цікавістю ознайомився з презентованими загальними результатами проєкту та найближчим часом має намір ознайомитись з детальними результатами проєкту.

Б. Стоян підкреслив, що презентація Кіровоградської області розроблена з урахуванням утворення в області чотирьох нових районів та 49 об’єднаних територіальних громад. Далі планується проведення детальних презентацій для роботодавців під час засідань обласної тристоронньої соціально-економічної ради, регіональної ради професійної (професійно-технічної) освіти при облдержадміністрації, в інших цільових аудиторіях.

Ознайомитися з результатами дослідження регіонального ринку праці можна на «хмарному» сховищі за посиланням: https://drive.google.com/

 

Ю. Кулибаба, провідний фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою відділу організаційно-інформаційної роботи та архівної справи обласного центру зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень