Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Обережно! Африканська чума свиней

Дата: 07.12.2021 10:17
Кількість переглядів: 210

Фото без опису

Захворювання на африканську чуму свиней лабораторно встановили після загибелі 3-місячної свинки вагою 20 кг в підсобному господарстві при психоневрологічному інтернаті в с.Веселий Кут Новоукраїнського району Кіровоградської області.

Наразі проводяться заходи з локалізації та недопущення поширення інфекції. Зокрема заборонено вивезення, перегруповування та забій тварин, а також обмежено доступ стороннього транспорту та людей до господарства.

Слід відмітити, що на території Онуфріївської громади африканська чума свиней останній раз реєструвалась у 2013 році в селі Деріївка. Завдяки вчасно проведеним ветеринарною службою протиепізоотичним заходам подальше розповсюдження даного захворювання не допущено.

Вкотре нагадуємо, що африканська чума свиней — це гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко), висококонтагіозна (надзвичайно заразна), інфекційна (здатна до зараження тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої), вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування), хвороба (хворобливий стан організму – тварина виглядає підозріло, не так як завжди), свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Африканська чума свиней є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, які зумовлені відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження. АЧС не становить небезпеки для людини, але  людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести вірус на іншу територію, де є сприйнятливі тварини.

Збудник африканської чуми тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).

Основними ознаками АЧС є лихоманка, синюшністю (ціаноз) шкіри та обширні крововиливи  у внутрішніх органах. Засобів профілактики та лікування хвороби не існує.

Таким чином з метою запобігання занесення вірусу Африканської чуми в  господарства всіх форм власності Онуфріївськеуправління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області радить:

  • утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;
  • не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;
  • регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;
  • обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;
  • постійно вести боротьбу з гризунами;
  • не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
  • не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
  • забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістомдержавної служби ветеринарної медицини;
  • реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
  • не купувати м’ясніпродукти в невстановлених місцях, та на стихійних ринках;
  • при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицин;
  • обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів;
  • не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;
  • не використовувати харчові відходи із свинини для годівлітварин;
  • періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

Пам’ятайте, лише суворе дотримання цих правил дасть можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень