Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Публічний звіт голови Онуфріївської селищної ради Віталія Берези

Дата: 29.11.2021 10:28
Кількість переглядів: 702

Фото без опису

27 листопада виповнюється рік із дати офіційного входження в  повноваження мене, як селищного голови, та депутатського корпусу Онуфріївської селищної ради. Чого досягнуто за ці 12 місяців? Звісно, оцінки не будуть однозначними. Ті, хто знаходиться у вирі подій територіальної громади, може сказати, що зроблено дуже багато, хоча, можливо, й недостатньо. Для інших — зміни не такі вже й відчутні. Але правда в тому, що цей рік став для Онуфріївщини особливим і, м'яко кажучи, дуже непростим. 

Перші кроки мене, як селищного голови, нинішнього депутатського складу  селищної ради та її виконавчих органів, були спрямовані перш за все на те, щоб населення новоствореної Онуфріївської територіальної громади якомога менш болісно пережило зміни, пов'язані з адміністративно-територіальною реформою. Тому історичними для нашої громади були і рішення перших  сесій Онуфріївської селищної ради. Завдяки тому, що своєчасно були опрацьовані відповідні матеріали, згуртовано спрацювали депутати, на баланс селищної ради взято всі заклади: освіти (загальноосвітні школи, дитсадки, ДЮТ, школи мистецтв), галузі охорони здоров’я (амбулаторії, ФАПи, ЦРЛ), культури (місцеві будинки культури, бібліотеки, музей історії), соціальні установи (територіальний центр, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей).

Для наближення соціальних послуг до громадян створено відділ праці та соціального захисту населення та  Центр надання адміністративних послуг селищної ради. Окрім того, створено нову установу —  Комунальний заклад “Онуфріївський селищний центр “Спорт для всіх”, адже нині бачимо, як важливо зміцнювати здоров’я всіх жителів громади: від найменших — до найстарших, через популяризацію здорового способу життя, залучення до фізичної культури та спорту.

Також своєчасно було прийнято рішення про бюджет Онуфріївської селищної ради на 2021 рік, що дало можливість уникнути проблем із фінансуванням усіх сфер життєдіяльності громади.

Зупинюсь на деяких важливих аспектах роботи.

—————————————

Бюджетна сфера

—————————————

За січень-жовтень до бюджету громади надійшло 135,9 млн. грн., у тому числі: до загального фонду 133,1  млн грн. (93,4%), до спеціального фонду — 2,8 млн грн.  (122,6%).  Темп росту доходів до аналогічного періоду минулого року становить 110,1%, при плані 126,1%.

На утримання закладів бюджетної та комунальної сфери у 2021 році  передбачено кошти в селищному бюджеті у сумі 181,4 млн грн., з урахуванням міжбюджетних трансфертів.

З місцевого бюджету за звітний період проведено видатків на загальну суму 125,5 млн грн.

Виплата заробітної плати по всіх галузях забезпечується своєчасно та в повному обсязі.

Фінансування інших видатків здійснюється відповідно до наявного фінансового ресурсу.

Стан виконання дохідної та видаткової частин бюджету є напруженим, але в цілому —  задовільним.

—————————————

Аграрний комплекс

—————————————

Сільське господарство є вагомим сегментом економіки громади. Агропромисловий комплекс громади формують: 126 суб’єктів сільського господарства, зокрема — 24 сільськогосподарських підприємства різної форми власності та господарювання, 102 фермерських господарства, а також 1182 особистих селянських господарства.  В галузі працює 1862  працівники та 4 суб’єкти господарювання галузі харчової промисловості.

Загальна площа сільськогосподарських земель, що входять до адміністративно-територіальної площі громади становить 66,3 тис. га. У виробництві сільськогосподарської продукції  задіяно 53,7 тис.  га ріллі, що складає   80,6%.

За оперативними даними,  в поточному році зернові займали площу 29 тис. га, в тому числі озима пшениця — 13,4 тис. га, кукурудза — 13,8 тис. га,  соняшник — 14,3 тис. га та соя — 1,6 тис. га.

В громаді  укладено 7448 договорів оренди земельних ділянок (паїв). Згідно оперативних даних станом на 01.11.2021 року нараховано та сплачено орендної плати за оренду земельних ділянок 82,5 млн грн.

В поточному році державними програмами підтримки сільського господарства  скористались як юридичні, так і фізичні особи. Станом на 1 жовтня цього року для отримання дотації за утримання бджіл до селищної ради звернулись 32 пасічники, їм було нараховано 305,4 тис. грн. державної підтримки.

В січні-жовтні за отриманням компенсації  вартості придбаної сільгосптехніки українського виробництва   та здешевлення кредитів до відділень банківських установ, розташованих на території громади, надійшли звернення від 36 фермерських господарств та одного сільськогосподарського підприємства.

—————————————

Інфраструктура

—————————————

У селищному бюджеті на ремонт та утримання автомобільних доріг комунальної власності передбачено  кошти у сумі 200 тис. грн.  Станом на 1 листопада  цього року за рахунок коштів місцевого бюджету  проведено  роботи на комунальних дорогах на загальну суму 100 тис. грн.  У звітному періоді була виготовлена проектно-кошторисна документація вартістю 80 тис. грн. на капітальний ремонт автомобільної дороги комунального значення по вул. Козачий Шлях, яка є стратегічно важливою для всієї громади. Також до обласної державної адміністрації та  Служби автомобільних доріг направлено ряд клопотань щодо включення даної дороги на фінансування у  2022 році.

Селищною радою  направлено пропозиції до  переліку об'єктів капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць i доріг комунальної власності у населених пунктах області, фінансування яких буде здійснюватися у 2022-2026 роках за рахунок коштів субвенції з державного бюджету. До переліку увійшли такі дорожні об’єкти: О121703 Онуфріївка-Травневе (відрізок Онуфріївка-Вишнівці); С121701  Шевченка-Павлиш (відрізок від обеліску до залізничного переїзду); вул. Козачий Шлях (від перехрещення з вул. Центральна до вул. Поштова), сел. Онуфріївка.

—————————————

Інвестиції

—————————————

Для участі у відборі інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду  регіонального розвитку, у 2021 році було подано 5 проектів, а саме:

  • реконструкція кінотеатру “Мрія” під спортивно-оздоровчий комплекс  в сел. Онуфріївка (вартістю 13,036 млн грн.);
  • “Від екології душі до чистого довкілля” (будівництво контейнерних майданчиків для твердих побутових відходів), (вартістю понад 5 млн. грн.);
  • реконструкція очисних споруд потужністю 65 м3/добу в сел. Онуфріївка (вартістю 12,147 млн. грн.);
  • нове будівництво двоповерхової прибудови до будівлі дитячого дошкільного закладу “Оленка” — приміщень дитячого осередку садової групи та зали для музичних і фізкультурних занять, в сел. Павлиш (вартістю 11,850 млн грн.);
  • придбання медичного обладнання для КНП “Онуфріївська ЦРЛ” (вар-тістю близько 4 млн. грн.).

Проект із реконструкції кінотеатру “Мрія” пройшов конкурсний відбір і  на 2021 рік виділено кошти із ДФРР на його реалізацію у сумі 8 млн грн. З селищного бюджету виділено співфінансування у розмірі  понад 1 млн грн. У даний час на цьому об'єкті здійснюються будівельні роботи.

У січні 2021 року до обласної державної адміністрації направлено два  екологічних  запити з метою отримання коштів з Кіровоградського обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. По першому — реконструкції очисних споруд потужністю 65 м3/добу в сел. Онуфріївка,  на сьогодні питання вирішується. По другому  проекту — реконструкції каналізаційної насосної станції (КНС) по вул. Графа Толстого сел. Онуфріївка (вартість понад 1 млн грн.) рішенням обласної ради виділено кошти у  сумі 962,230 тис. грн. з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, решта — 110 тис. грн., склало співфінансування селищної ради. На сьогодні тривають ремонтні роботи.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій для Онуфріївської громади виділено фінансовий ресурс у сумі 3,9 млн грн. для реалізації проекту  з реконструкції зовнішніх мереж централізованої каналізації по вул. Гагаріна в сел. Онуфріївка, селищною радою передбачено співфінансування у сумі 950 тис. грн. На цьому об'єкті також  тривають ремонтні роботи.

За рахунок цієї ж державної субвенції  виділено фінансування на:

  • капітальний ремонт меморіального комплексу в с.  Успенка (вартість 195 тис. грн., проводиться тендерна процедура);
  • придбання спортивних тренажерів для облаштування тренажерних залів в сел. Онуфріївка (200 тис. грн.) та сел. Павлиш (200 тис. грн.), спортивні тренажери вже придбано;
  • реконструкцію мереж вуличного освітлення по вул. Молодіжна, Петропавлівська в с.  Попівка (300 тис. грн., розпочаті ремонтні роботи).
  • капітальний ремонт теплиці ЗЗСО “Онуфріївська загальносвітня школа І-ІІІ ступенів” (75 тис. грн.);
  • придбання боксерського рингу для відділу освіти Онуфріївської селищної ради (65 тис. грн.);
  • придбання музичного обладнання, устаткування та предметів довгострокового користування для Зибківського будинку культури-філії (45 тис. грн.)

Також у травні поточного року селищною радою було подано три інвестиційні проекти на обласний пітчинг (презентацію з метою знаходження потенційних інвесторів, готових профінансувати ці проекти). Один із них — “Сучасний майданчик для розвитку пляжного волейболу” в с. Успенка, отримав перемогу. Для реалізації проекту витрачено 83,33 тис. грн, з них —   Британська Рада виділила 34,42 тис. грн., селищна рада — 17,616 тис. грн., агроформуваннями і населенням села Успенки зібрано 31,3 тис. грн. На сьогодні роботи по спортивному майданчику завершено.

Протягом 2021 року за кошти селищної ради була також виготовлена проектно-кошторисна документація на:

  • нове будівництво окремо розташованих будівель: спортивного комплексу, шкільної їдальні, гаражу для шкільних автобусів на території ОЗЗСО “Павлиський ліцей імені В. О. Сухомлинського” (загальна вартість — понад 21 млн грн.);
  • реконструкцію спортивного майданчика під універсальний майданчик для спортивних ігор із штучним покриттям в ЗЗСО “Онуфріївська ЗШ І-ІІІ ступенів (загальна вартість — понад  2 млн грн.);
  • капітальний ремонт нежитлових приміщень першого поверху під розміщення приміщень ЦНАП за адресою: вулиця Центральна 11, сел. Онуфріївка (загальна вартість — близько 6,7 млн грн.);
  • капітальний ремонт автомобільної дороги комунального значення по вул. Козачий Шлях (загальна вартість — 9,3 млн грн.)

Також за кошти селищного бюджету виконані технічні умови з обстеження будівлі ЗЗСО “Млинківська ЗШ І-ІІІ ступенів” для подальшого замовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт приміщення, профінансувати виготовлення ПКД готовий депутат селищної ради Віктор Титар.

—————————————

Охорона здоров’я

—————————————

До складу КНП “ЦПМСД” входять: 6 фельдшерсько-акушерських пунктів, 6 лікарських амбулаторій, 5 з яких — амбулаторії загальної практики – сімейної медицини (АЗПСМ). Невідкладну медичну допомогу населенню в неробочий час закладу, у вихідні та святкові дні надає фельдшерська бригада чергового кабінету Павлиської амбулаторії. Чисельність працюючих на підприємстві складає 75 осіб.

Фінансування ЦПМСД здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, відповідно до Програми медичних гарантій по законтрактованих пакетах медичних послуг з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), а також за рахунок коштів місцевого бюджету.

На утримання закладу у 2021 році передбачені видатки державного бюджету у сумі 7,4 млн грн., видатки селищного бюджету — у сумі 1,7 млн. грн.

Зокрема, за рахунок  коштів селищної ради в 2021 році: замінено 8 вікон у  Куцеволівській  амбулаторії на суму 29,9 тис. грн.; проведено  технічне переоснащення системи опалення в Млинківській АЗПСМ на суму 30 тис. грн.

Середньомісячна заробітна плата по закладу складає 8428,34 грн.

В  КНП “Онуфріївська ЦРЛ”  працює 25 лікарів та 70 осіб середнього медичного персоналу. Для  повної укомплектованості ЦРЛ необхідно три лікарі (інфекціоніст, травматолог, офтальмолог). У нинішньому році в ЦРЛ після проходження інтернатури прибув лікар-оториноларинголог. Молодий спеціаліст був забезпечений житлом за рахунок селищної ради.

Станом на 1 листопада в КНП “Онуфріївська ЦРЛ” діє  98 ліжок цілодобового перебування. За 10 місяців поточного року скорочення ліжок не відбувалось.

Селищною радою передбачена фінансова підтримка на утримання  лікарні у сумі 4,5 млн. грн.

—————————————

Культура

—————————————

Мережа закладів культури громади  налічує 28 установ: 13 закладів клубного типу, 12 бібліотек, 2 мистецьких заклади, 1 краєзнавчий музей. На утримання галузі передбачено в селищному бюджеті 11,9 млн грн. Проведено видатків за звітний період на суму 9,5 млн грн.

Протягом 2021 року:

  • для Зибківського будинку культури-філії було придбано музичне обладнання  на суму 40 тис. грн.;
  • для Базового будинку культури та Павлиського будинку культури-філії придбано два ноутбуки на суму 40 тис. грн.;
  • проведено проектування системи пожежного захисту Успенського будинку культури-філії (16,4 тис. грн.);
  • виготовлено проект  та проведені роботи по встановленню блискавкозахисту Успенського будинку культури-філії (54,3 тис. грн.);
  • виготовлено проект  та проведено вогнезахисне  оброблення Успенського будинку культури-філії (52,4 тис. грн.).

—————————————

Освіта

—————————————

В Онуфріївській територіальній громаді збережено та функціонує 19 закладів освіти комунальної власності. В закладах дошкільної освіти виховується 425 дітей, у закладах загальної середньої освіти навчається 1747 учнів. Заклад позашкільної освіти відвідують 658 вихованців.

В закладах освіти працює 534 працівники, з них — 286 педагогів.

Фінансування на заробітну плату педагогічних працівників за рахунок коштів освітньої субвенції затверджено у сумі  55,8 млн грн.

На галузь освіти в селищному бюджеті передбачено 42,5 млн грн., що складає 45% від обсягу власних надходжень.

Для якісного функціонування закладів освіти із  селищного бюджету за звітний період спрямовано видатки у сумі 33,5 млн грн.

Для збалансованого та якісного харчування дітей в закладах освіти витрачено понад 1,5 млн грн. (пільгове — 1,060 млн грн., батьківська плата — 500 тис грн.).

Для харчоблоків закладів освіти закуплено: два холодильники (на суму 21870 грн.), два бойлери (5200 грн.), електричну духовку (2 310 грн.), електричні сушки для рук (8120 грн.)

В Онуфріївській ЗШ І-ІІІ ст. виконано ремонт електромережі їдальні, замінено каналізаційні труби, покладена на підлогу зручна нековзна плитка (вартість 69,2 тис. грн.)

У рамках виконання державної програми “Нова українська школа” закуплено: дидактичний мультимедійний контент, засоби навчання та обладнання для учнів початкових класів, комп’ютерне обладнання, меблі на загальну суму 826,6 тис. грн. (із яких 10% склало фінансування з місцевого бюджету).

В ході реалізації програми “Спромо-жна школа для кращих результатів” придбане обладнання для інклюзивних класів на суму 738,2 тис. грн. (кошти освітньої субвенції — 664,4 тис. грн., співфінансування з місцевого бюджету — 73,8 тис. грн).

Закуплено мультимедійне обладнання: два телевізори на суму 19,7 тис. грн. та мікрофонна радіосистема на суму 4,4 тис. грн. Придбано спортивний інвентар на суму 44,9 тис. грн.

У  2021/2022 навчальному році  семи шкільними автобусами  організовано підвезення для 315 учнів закладів загальної середньої освіти селищної ради та 28  педагогічних працівників. Для цього  використано кошти з селищного бюджету у сумі 387,2 тис. грн.

Для підготовки до осінньо-зимового періоду з селищного бюджету виділене фінансування у сумі 1,9 млн грн., зокрема: закуплено два котли, запчастини до котлів, матеріали для ремонту тепломереж, підключено котельню з твердопаливним котлом до системи опалення  Онуфріївського ЗДО “Калинка”, придбано модуль керування для ЗЗСО “Камбурліївська ЗШ І-ІІІ ст.”, замінено вікна на металопластикові в ЗЗСО “Деріївська ЗШ І-ІІІ ст. - ДНЗ”, забезпечено дистанційну передачу даних показників газу для чотирьох шкіл, проведено процедуру закупівлі вхідних дверей для ЗЗСО “Онуфріївська ЗШ І-ІІІ ст.; розпочато роботу з реконструкції котельні ОЗЗСО “Павлиський ліцей ім. В.О. Сухомлинського”, поточний ремонт стін та крівлі котельні ЗЗСО “Камбурліївська ЗШ І-ІІІ ст.”, здійснене технічне обслуговування котлів, перевірка димових та вентиляційних каналів, технічний огляд наземної та підземної частин газопроводів, ремонт тепломережі ЗЗСО “Василівська ЗШ І-ІІІ ст.”; 100% до потреби закуплено тверде паливо.

—————————————

Фізична культура і спорт

—————————————

З 2021 року на території Онуфріївської селищної ради функціонує комунальний заклад “Онуфріївський селищний центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.  У населених пунктах функціонують відділення, що працюють з дітьми по таких видах спорту, як волейбол, футбол, легка атлетика та настільний теніс. З дорослим населенням працюють фахівці з футболу та волейболу. З місцевого бюджету на функціонування закладу на 2021 рік передбачено — 1,7 млн грн.: на заробітну плату з нарахуваннями — 1,3 млн. грн., на проведення спортивних заходів —  166,8 тис. грн., на придбання спортивного інвентарю —  147,9 тис. грн.

Відповідно до  календарного плану КЗ  ОСЦ “Спорт для всіх” спільно з відділом культури, туризму, молоді та спорту селищної ради проведено 27  спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів. Онуфріївська громада  взяла  участь в 14 обласних спортивних змаганнях та двох Всеукраїнських змаганнях серед дитячих команд з футболу та волейболу.

На виконання програми Президента України Володимира Зеленського  “Здорова Україна” на території Онуфріївської територіальної громади відкрито “Активний  парк”. Даний проєкт реалізовано з метою зробити спорт ближчим до людей.

—————————————

Надання адміністративних послуг

—————————————

Одним із перших рішень, прийнятих селищною радою, було утворення Центру надання адміністративних послуг.

Тут створено 17 робочих місць адміністраторів, у тому  числі — на віддалених робочих місцях (в селищі Павлиш та селах громади) працює 12 адміністраторів.  В складі відділу працює один державний реєстратор. Центр надання адміністративних послуг підключено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Реєстру територіальної громади.

Фахівцями надається 262 види адміністративних послуг. З початку цього року  ЦНАПом всього надано 15784 адміністративні послуги. 

Загальна сума коштів, що надійшла до бюджету селищної ради за надання адміністративних послуг, станом на 1.11.2021 становить 220,7 тис грн.

—————————

Підсумовуючи, хочу висловити вдячність за постійну співпрацю та підтримку народному депутату України Олесю Довгому. У 2021 році за його сприяння громада отримала 5 млн 35 тис. грн. коштів субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Вдячний за підтримку керівництву Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласної ради, окремо — заступнику голови обласної ради Вадиму Волканову.

Маємо конструктивну співпрацю і з керівництвом Олександрійської райдержадміністрації та районної ради.

Також дякую всьому депутатському корпусу селищної ради за розуміння та  підтримку у прийнятті важливих рішень, необхідних для забезпечення життєдіяльності та розвитку громади. Цьому посприяла і конструктивна робота постійних комісій селищної ради, які відповідально готували питання до розгляду на пленарних засіданнях.

Щира вдячність соціально відповідальному бізнесу. Ряд фермерів, підприємців підставляють своє плече у вирішенні численних питань комунальної сфери, у задоволенні звернень громадян. Дякую за розуміння та підтримку.

Ми робимо одну справу — стараємось покращити економічний та соціальний статус нашої територіальної громади, підвищити рівень комфорту проживання в ній населення. Тож крокуємо до успіху разом!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень