Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Історична довідка

Дата: 01.02.2021 08:20
Кількість переглядів: 316

З історії Онуфріївки

Онуфріївка заснована на початку XVІII сторіччя запорізьким відставним козаком Онуфрієнком, від імені якого й пішла назва населеного пункту.

 У 1752 році із створенням військових поселень Онуфріївка увійшла до складу Нової Сербії і стала власністю Івана Хорвата — Откуртича, а у 1770-их роках нащадки Хорвата-Откуртича продали Онуфріївку Михайлу Івановичу Камбурлею, який був радником, сенатором, цивільним губернатором Волині.

З 1821 року після смерті М. Камбурлея вся його маєтність перейшла у володіння графа Михайла Дмитровича Толстого, який був одружений на донці Камбурлея Катерині Михайлівні. Граф Толстой успадкував села Онуфріївка, Камбурліївка, Лозуватка, Іванівка тобто, 13 тис. десятин землі. Рід графів Толстих багатий і древній, про що свідчить герб роду з девізом: “Преданностью и усердием”.

Толсті продовжують розбудову садибного комплексу, невід’ємною частиною якого являвся Онуфріївський парк.

Фото без опису

У будівництві парку приймали участь  німецькі та чеські майстри садово-паркового мистецтва.

У 80-х роках 19 ст. завершується формування садибного комплексу, створюється новий парк.

Всього у володінні Толстих знаходиться 16,5 тис. десятин земель. Графи Толсті були видатними благодійниками і меценатами свого часу, В Одесі на кошти Михайла Михайловича було побудовано перший в Росії стаціонар швидкої допомоги, в Онуфріївці школу та ветлікарню. Толсті зробили величезний внесок в розвиток землеробства, садівництва та виноградарства.

Фото без опису

Станом на 1886 рік у містечку, центрі Онуфріївської волості Олександрійського повіту Херсонської губернії, мешкало 1414 осіб, налічувалось 254 дворових господарства, існували православна церква, школа, 5 лавок, відбувалось 3 ярмарки на рік: Середопісний, Микільський 9 травня та Покровський.

З 1923 року Онуфріївський район входив до Кременчуцького повіту Полтавської області, з 1932 року в складі Харьківської області. З 10 січня 1939 року було створено Кіровоградську область до якої ввійшов Онуфріївський район.

Фото без опису

Вчений педагог Василь Олександрович Сухомлинський з 1938 по 1941 рік викладав Українську мову та літературу в Онуфріївській середній школі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень