Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Практичні аспекти реалізації земельної реформи в Україні

Дата: 17.11.2021 08:58
Кількість переглядів: 355

Фото без опису

За участі представників ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області з 1 по 3 листопада відбулося навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації спеціалістів-землевпорядників міських, селищних, сільських рад «Практичні аспекти реалізації земельної реформи в Україні».

Організатор навчання – Регіональний центр підвищення кваліфікації Кіровоградської області. Навчання відбулося через систему Zoom.

Михайло Короговський, начальник відділу землеустрою та охорони земель ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області, провів практичне заняття щодо використання коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва місцевими радами. За його словами, субвенція спрямовується на освоєння земель для сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь, охорону земель згідно з розробленими програмами та проєктами землеустрою, а також на проведення інвентаризації земель, проведення нормативної грошової оцінки земель та умовах співфінансування за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів (районних бюджетів, бюджетів місцевого самоврядування). Обсяг субвенції з обласного бюджету для кожного місцевого бюджету визначається у розмірі до 80 відсотків від обсягу видатків, за умови, якщо в місцевих бюджетах відповідної території у поточному бюджетному році для цих цілей передбачені кошти в обсязі, не меншому ніж 20 відсотків від загального обсягу зазначених видатків.

Таким чином у жовтні поточного року 815,7 тисячі гривень було надано п’яти територіальним громадам області на проведення нормативної грошової оцінки земель на умовах співфінансування за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

Крім цього, відбулося засідання круглого столу на тему «Управління землями територіальних громад».

Зокрема присутніх було поінформовано про новації земельного законодавства, що відбулися у зв’язку з прийняттям Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони».

Землевпорядникам територіальних громад рекомендовано при розгляді документації із землеустрою щодо інвентаризації земель погоджувати кадастровий план шляхом проставлення службовою особою відмітки на ньому, а висновок про погодження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель (або її частини) викладати у формі окремого документа/листа (документів/листів).

Акцентовано увагу, що надання висновку про погодження технічної документації із землеустрою стосовно інвентаризації земель в частині деяких її положень, погодження кадастрового плану не відноситься до адміністративних послуг, оскільки надається суб’єктом (незалежно від його статусу та форми власності) на реалізацію його правомочностей як учасника цивільних відносин (власника або користувача), а не на реалізацію його повноважень як суб’єкта владних повноважень.

У ході дискусії Михайло Короговський надав вичерпні роз’яснення на поставлені запитання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень