Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Обережно! Грип птиці!

Дата: 25.10.2021 16:22
Кількість переглядів: 215

Фото без опису

У сучасному світі грип є однією з небагатьох інфекцій які представляють серйозну загрозу для людства. Його вплив на птахівництво (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків як в розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються.

Особливе місце грип займає як патоген небезпечний для здоров’я людини, здатний викликати пандемію з тяжкими наслідками.

На сьогодні птахівнича галузь України зіткнулась із проблемою вибухового поширення високопатогенного грипу птиці. Дане захворювання вражає поголів’я птиці як великих промислових підприємств так і дрібних господарств.

Грип птиці є надзвичайно заразною хворобою, яка може викликати важке захворювання і майже 100% загибель. В першу чергу вражаються кури, індики. Водоплавна домашня птиця менш чутлива до збудника.

Захворювання характеризуються зменшенням продуктивності птиці, посинінням гребня та сережок, загальним пригніченням, набряками, ураженням дихальних органів (хрипким диханням) та шлунково-кишкового тракту (діарея).

Природним резервуаром збудника даного захворювання є дикі мігруючі птахи. Вони поширюють дане захворювання через свою слину, носові секреції і фекалії. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованою дикою птицею та через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом.

Пташиний грип належить до зооантропозоонозних захворювань, тобто ним можуть захворіти і люди. Більшість випадків захворювання людей було зафіксовано в сільській місцевосці, переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. На сьогодні випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини виявлено не було.

Щоб захистити поголів’я птиці, яке утримується у сільських господарствах необхідно дотримуватись таких 10 основних правил:

1. Здійснювати купівлю – продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі лише за наявності ветеринарних супровідних документів;

2. Інформувати спеціалістів Онуфріївської районної державної лікарні ветеринарної медицини про наявність птиці, з метою проведення необхідних профілактичних заходів, а також повідомляти про випадки захворювання та загибелі птахопоголів’я:

3. На вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду та проведення необхідних ветеринарно-профілактичних обробок;

4. Утримувати різні види птиці окремо та окремо від інших тварин;

5. Не допускати сторонніх осіб у місця утримання домашньої птиці;

6. Зберігати корми для годівлі птиці в недоступних для дикої та синантропної птиці місцях;

7. За необхідності проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

8. Здійснювати ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і територій де утримується птиця;

9. Проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

10. Дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею (використовувати змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати птицю в рукавичках і т.д.).

У разі появи ознак захворювання чи невластивої поведінки птиці, випадків її масової загибелі, необхідно терміново сповістити Онуфріївську районну державну лікарню ветеринарної медицини за адресою вул. 116 Дивізії, 14, смт. Онуфріївка, Олександрійський (Онуфріївський) район, Кіровоградська область або за тел. (05238) 20246, м.т. 0685349434


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень