Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Обережно – гриби можуть бути небезпечними!

Дата: 27.09.2021 16:44
Кількість переглядів: 233

Фото без опису

Осінь — чудова пора року, яка має багато спокус. Одна з них — це збір грибів. Гриби мають особливий хімічний склад, в них знаходиться значна кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни, багато мінеральних речовин. Але гриби це продукт, який важко перетравлюється. Тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми і ні в якому разі гриби не можна споживати дітям тому, що ферментні системи підростаючого організму ще не сформовані. Навіть їстівні гриби дитячі шлунки не в змозі перетравити. Організм дитини не здатен боротися з грибною отрутою.

До отруйних грибів відносяться бліда поганка, мухомор, ентолома отруйна, несправжні опеньки тощо. Найбільш небезпечною є бліда поганка. Її легко можна сплутати з печерицею або сироїжкою. Її отрута діє подібно до зміїної. Отруйні всі частини поганки, навіть спори. Смертельно отруйна речовина, яка міститься в цьому грибі, не руйнується навіть після сушки або засолювання. Поганку навіть в руках тримати небезпечно. Своїми отруйними спорами вона може забруднити їстівні гриби, якщо полежить поряд з ними в одному кошику. І незначна домішка цього гриба у страві здатна викликати тяжке отруєння. Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Онуфріївське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає, що для уникнення отруєнь грибами відмовтесь від споживання дикорослих грибів, замініть їх грибами, що вирощують штучно, не купуйте гриби на стихійних ринках, ніколи не куштуйте сирі гриби. При появі ознак  отруєння грибами (нудота, блювання, діарея, запаморочення, зниження пульсу, задуха, судоми, поява галюцинацій та марення) негайно звертайтеся за медичною допомогою, викликайте «Швидку допомогу». Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень