Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Комунальна організація «Педагогічно-меморіальний музей В.О. Сухомлинського» - творча лабораторія вивчення та впровадження педагогічної спадщини Видатного Педагога

Дата: 15.09.2021 17:20
Кількість переглядів: 339

Фото без опису

Музей було започатковано відразу після того, як пішов із життя знаний в усьому тодішньому СРСР та за його межами педагог – Василь Олександрович Сухомлинський. Спочатку це був меморіальний куточок, створений у школі за ініціативою вчителів, учнів та сім’ї педагога. Далі розпочався збір документів, фотографій та інших матеріалів про життя та діяльність видатного педагога-земляка. Багато ентузіастів та керівників різних установ надавали допомогу в організації музею: насамперед, це колектив учителів Павлиської школи, педагогічна громадськість Онуфріївського району, Кіровоградської області та інших областей України; працівники обласного відділу народної освіти та інституту удосконалення вчителів. Зокрема, на посаді методиста інституту працювала Любов Федотівна Одорожа, яка була особисто знайома з Василем Олександровичем. Вона допомогла його дружині упорядкувати архів. Також їй доручили провести організаційну роботу зі створення тематико-експозиційного плану музею. Значну роботу з організації збору матеріалів для експозиції здійснив перший директор музею Микола Андрійович Литвиненко та директор Павлиської школи Микола Іванович Кодак.

Понад 1500 предметів (сімейну бібліотеку, особисті речі Василя Олександровича, кінофільми, рукописи, епістолярну спадщину В.О. Сухомлинського передала дружина педагога – Ганна Іванівна. У 1972 році павлишани й гості могли оглянути музейну експозицію, робочий кабінет Василя Олександровича та помешкання родини Сухомлинських.

19 лютого 1975 року відповідно до Постанови Ради Міністрів УРСР №85 було офіційно відкрито Педагогічно-меморіальний музей В.О. Сухомлинського в селищі Павлиш Онуфріївського району Кіровоградської області.

Фото без опису

Музей має кілька особливостей, поєднання яких надає йому рис унікальності. Він розташований у головному приміщенні школи (де у 1940-1960-х роках були 2 класи і зала), яку 22 роки незмінно очолював Василь Олександрович. Постановою Ради Міністрів УРСР від 4.09.1970 р. Павлиській школі присвоєно ім’я Василя Сухомлинського.

У 2018 році  музей зазнав кардинальних змін і щодо змісту експозиції, шляхом оновлення концепції, і щодо проведення масштабних робіт під час капітального ремонту будівлі музею.

Нині КО «Педагогічно меморіальний музей В.О. Сухомлинського» має європейський вигляд. Це і сучасне оформлення інформаційних планшетів, і скляні та безпечні вітрини для демонстрації особистих речей Великого Педагога, і зручне  обладнання для тимчасових змінних виставок, надсучасні турнікети, які дають змогу представити велику кількість матеріалу на невеликій експозиційній площі.

Загальна експозиційна площа музею – 230 м². Експозиція музею поділяється на дві частини. Перша – педагогічна, яка включає в себе 3 зали:

Зала 1 (Презентаційна).

Провідна тема: «Впровадження творчої спадщини
Василя Сухомлинського  в Україні і світі»

Фото без опису Фото без опису 

Зала 2 (Біографія на тлі доби).

Провідна тема: «Життя і творчий шлях видатного педагога-земляка
Василя Олександровича Сухомлинського»

Фото без опису Фото без опису 

Зала 3 (Грані творчої особистості).

Провідна тема: «Творчий портрет В.О. Сухомлинського».

Фото без опису Фото без опису 

Між залами 2 та 3 – кімната для інтерактивних заходів у дусі вивчення В.О. Сухомлинського.

Фото без опису Фото без опису

 Другою  складовою музею є меморіальна:

  • кабінет директора школи,
  • квартира, де жила сім’я Сухомлинських (кухня, вітальня, бібліотека, спальня)

Вона  відображає середовище діяльності та побуту педагога–керівника, учителя, вченого, сім’янина.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису 

Фонд педагогічно-меморіального музею В.О. Сухомлинського становить 22350 одиниць зберігання. Основна цінність музейної колекції – у наявності документів-оригіналів: передусім, це плани роботи Павлиської середньої школи, книги запису аналізів відвіданих уроків, протоколи педагогічних рад та матеріали психологічних семінарів, щоденні плани роботи директора школи, книги предметних комісій, поурочні плани В.О.Сухомлинського, звіти навчально-виховної роботи школи, Почесні грамоти і подяки учням школи, особові справи вчителів, творчі напрацювання учителів і учнів, рукописи літературних і науково-педагогічних праць Василя Олександровича, особисті документи педагога.

Головна місія педагогічно-меморіального музею – збереження, дослідження, експонування та популяризація творчої спадщини видатного українського педагога, публіциста, письменника і громадського діяча Василя Олександровича Сухомлинського.

Значну роль у становленні та сучасній діяльності музею відіграють академік О.В. Сухомлинська – невтомний дослідник і популяризатор спадщини свого великого батька,  Українська асоціація імені Василя Сухомлинського (голова – академік О.Я. Савченко), Педагогічний музей України (колишній провідний науковий працівник – Л.О. Данилова), Кіровоградська обласна державна адміністрація і обласна рада, Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського, Кіровоградська обласна організація працівників освіти і науки (голова – С.Л. Скалько), Уральська асоціація імені В.О. Сухомлинського (голова – В.Г. Риндак, доктор педагогічних наук, учениця В.О.Сухомлинського), педагогічний колектив Павлиської школи та самого музею.

Діяльність музею багатогранна. Тут проводяться оглядові та тематичні екскурсії, музейні вітальні, творчі зустрічі з педагогами-ветеранами й колегами В.О. Сухомлинського, презентації книг, семінари-практикуми, засідання методичних об’єднань і творчих груп, науково-практичні конференції, тематичні виставки, виховні години; вже стали традиційними ювілейні зустрічі випускників школи.

Усе це дало змогу створити кращий в Україні педагогічно-меморіальний музей з унікальною експозицію, яка отримала визнання громадськості та музейних фахівців. За час існування музей відвідало понад 380 тисяч осіб – наших співвітчизників і гостей з Білорусії, Грузії, Прибалтики, Молдови, Росії, Австралії, Болгарії, Греції, Італії, Канади, Китаю, Монголії, Польщі, Словаччини, США, Туреччини, Швеції, Японії та інших країн.       Музей проводить також значну науково-просвітницьку роботу: участь у районних, обласних, всеукраїнських і міжнародних науково-практичних конференціях, педагогічних читаннях, підготовка публікацій у пресі. Працівники музею надають допомогу аспірантам, науковцям, педагогам, студентам у роботі з архівними матеріалами.

За багаторічну роботу колектив педагогічно-меморіального музею В.О. Сухомлинського нагороджений Почесною Грамотою Кіровоградської обласної державної адміністрації і обласної ради, співробітники музею – грамотами та подяками Української асоціації імені Василя Сухомлинського, Кіровоградського обкому профспілки, Онуфріївської райдержадміністрації та відділу освіти.

За 45 років своєї діяльності Педагогічно-меморіальний музей В.О. Сухомлинського у Павлиші став творчою лабораторією вивчення та впровадження педагогічної спадщини Видатного Педагога.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень