Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Дата: 29.08.2021 08:30
Кількість переглядів: 885

Фото без опису

Боротьба українського народу за незалежність тривала багато століть. Національна пам'ять українців зберігає спомини про подвиги та жертовність наших пращурів на цьому важкому, политому українською кров'ю шляху, що лише наприкінці ХХ ст. призвів до проголошення незалежності України і створення самостійної держави.

Від 2014 року уособленням захисників України стали Герої Небесної Сотні, вірні присязі військові з анексованого Кримського півострова, учасники Антитерористичної операції та Операції Об’єднаних Сил на Сході України. Героїзм українських воїнів під час російсько-української війни дав країні нових героїв - чоловіків і жінок української армії та силових структур, що воюють на Сході.

З метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму Президент України підписав Указ «Про День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», встановивши День пам'яті - 29 серпня. Цю дату обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових та загинула найбільша кількість українських воїнів. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 - отримали поранення, 300 - потрапили в полон, 84 - досі вважаються зниклими безвісти. Ті трагічні події розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже поспіли. І саме під цими соняхами сотні захисників України поклали своє життя. Тому сонях став символом Дня пам’яті.

В цей день засновано нову традицію вшанування пам’яті захисників України - щороку, 29 серпня, встановлювати на могилах захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України символічний державний прапорець,

Україна пам’ятає воїнів, які поклали своє життя за її волю та незалежність, а 29 серпня – день гідного вшанування їх пам'яті. День, коли кожен українець може подякувати загиблим захисникам та виявити пошану, вдягнувши символічний сонях пам'яті та схиливши голову під час загальнонаціональної хвилини мовчання о 10.00 годині. Це найменше, чим ми можемо віддячити загиблим захисникам за мир у наших домівках!

Тож закликаємо всіх жителів громади 29 серпня о 10:00 годині спинитися та вшанувати загиблих захисників хвилиною мовчання. Де б ви не були, за можливості зупиніться, припиніть будь-які роботи, зупиніть транспортні засоби щоб віддати дань тим, хто загинув за Україну і висловити підтримку їхнім сім’ях, рідним та побратимам.

Герої не вмирають! Вони живі, поки жива пам’ять про них!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень