Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

І знову про нітрати

Дата: 26.07.2021 14:45
Кількість переглядів: 273

Фото без опису

Цього тижня зафіксовано стрімке падіння цін на свіжу зелень, овочі та фрукти. І зразу ж виникає непереборне бажання покращити вітамінний запас свого організму. Тож, постає питання щодо якості та безпечності свіжих овочів та як правильно їх вибирати.

Слід сказати, що у всіх ранніх овочах є нітрати та навіть у тих, які вирощені на власному городі. Адже нітрати – це не тільки мінеральні (азотні), але і органічні добрива (гній, торф, перегній) які додають у грунт для підвищення врожайності, прискорення процесу дозрівання плодів. Це, в принципі, азот, який овочі, ягоди поглинають з будь-якого грунту. Нагромадження нітратів — це природне фізіологічне явище, однак важливо, щоб їх у рослинах не було в надмірній кількості. Для цього встановлена межа допустимої концентрації (МДК), при дотриманні якої не спостерігається несприятливого впливу на здоров’я, самопочуття людини.

Щоб це знати, маємо право перш ніж купувати на ринках овочі, ягоди, фрукти запитати у продавців про наявність експертного висновку лабораторії ветсанекспертизи на продукцію, в якому вказано прізвище продавця, перелік продукції та фактичні рівні нітратів, їх норми. В жодному разі не можна купувати овочі на стихійних ринках, адже саме тут її ніхто не перевірятиме.

Окрім мінеральних добрив для боротьби з шкідниками рослин використовують пестициди. От вони можуть залишатися на поверхні овоча і їх треба ретельно змивати.

Отже, замість користі, ви можете завдати тільки шкоду своєму організму, наслідки якої можуть проявлятися розладами шлунково-кишкового тракту, появою висипань на шкірі, іншими проявами.

Якщо дуже хочеться скуштувати свіжі овочі, ягоди, слід знати що вибирати і як.

Найбільше вбирають в себе нітрати – редиска, салат, шпинат, молода капуста та кріп. Менше вбирають у себе хімії кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколлі.

Цікаво знати у яких частинах овочів зосереджена найбільша кількість нітратів. У огірків, кабачків та молодих бурячках вони найбільше накопичуються біля плодоніжки та у шкірці, тому їм треба шкірку зрізати. У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки. Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.

Для того, аби ранні овочі не принесли шкоди слід дотримуватись певних правил, а саме: 

  • купувати плоди цілком зрілі середнього розміру і без ознак гнилі;
  • обов’язково зберігати їх у холодильнику;
  • ретельно мити кожен овоч, ягоди, фрукти під проточною водою. Замочуючи овочі перед споживанням у холодній воді: в двох водах по 15 хвилин можна зменшите концентрацію нітратів. Цей спосіб особливо ефективний для листових. Коренеплоди та капусту перед замочуванням краще нарізати невеликими шматочками;
  • в жодному разі не можна зберігати свіжоприготовані салати та плодоовочеві соки, навіть у холодильнику, більше доби;
  • найдієвіший метод нейтралізації нітратів - кулінарна обробка. При варінні овочів відвар зливають ще гарячим, оскільки при охолодженні частина нітратів може повернутися в овочі. Під час готування кладуть очищені овочі у киплячу воду без солі так, щоб рідина їх покривала. Солити ж краще наприкінці варіння. 

Але головний спосіб вберегтися від отруєння нітратами - вживати свіжі овочі невеликими порціями, а не накидатися на ранню городину і їсти її кілограмами. Ранні овочі можуть провокувати хвороби шлунково-кишкового тракту. Найбільшу небезпеку вони становлять для дітей.

На сьогодні, у зв’язку із внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів Держсанепідслужбою здійснюються дослідження овочевої продукції на вміст нітратів та пестицидів, що реалізуються у закладах торгівлі, громадського харчування лише лише під час епідрозслідування випадків ГКІ, пов’язаних з вживання овочів придбаних саме тут. 

В травні місяці поточного року спеціалістами міського відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» досліджено 9 взірців овочів на вміст нітратів за зверненням суб’єктів господарювання, що постачають харчові продукти в дитячі дошкільні заклади та під час епідрозслідування випадку ГКІ, перевищень не було виявлено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень