Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Літо! Засмага – користь чи шкода

Дата: 05.07.2021 11:33
Кількість переглядів: 500

Засмага — це захисна реакція шкіри на вплив ультрафіолетового випромінювання, внаслідок якого в нижніх шарах епідермісу шкіри відкладається меланін.

Користь засмаги для здоров’я людини полягає у виробництві вітаміну D, зміцнює імунітет, підвищує розумову та фізичну активність, легше засвоює  кальцій під час впливу сонячних променів. Нестача цього вітаміну може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям: ламкості кісток, порушення сну, депресії. Для отримання денної норми вітаміну D влітку не треба загорати годинами на пляжі, а достатньо провести на сонці всього декілька хвилин вранці або після обіду.

Ультрафіолет  впливає на настрій людини та має  терапевтичну дію: він допомагає виробляти гормони щастя знищує гормони, які відповідають  за вироблення  почуття  туги (серотонін).

Засмагати заборонено: людям похилого віку, маленьким дітям, гіпертонікам, алергікам, вагітним, тим, хто страждає від новоутворень, меланом, захворювань ендокринної системи.

Також у зоні ризику – люди зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі.

Правила безпечної засмаги:

– приймати сонячні ванни в період з 8 до 10 години вранці та з 17 до 19 ввечері, у період з 10 до 11 годин ранку і з 16 до 17 годин вечора загорати не більше 15-20 хвилин, з 12 до 15 години уникати появи на сонці;

– використовувати сонцезахисний крем кожні 2 години і після купання, носити темні окуляри та крислаті капелюхи;

– пити більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму;

– розташовуватися в тіні або під парасолю;

– не спати на пляжі і змінювати положення тіла кожні 10-15 хвилин.

Якщо під час засмагання ваша шкіра почервоніла, треба якнайшвидше обробити її засобами на основі пантенола. При появі пухирців краще звернутися до лікаря-дерматолога.

Варто пам’ятати про те, що сонячні промені проникають у воду на глибину 1 метра, тому сховатися від сонця у воді не вийде. Особливо легко згоріти, якщо залишатися на сонці відразу ж після купання. Тоді вода утворює на шкірі маленькі лінзочки, які підвищують можливість отримання сонячного опіку.

Розумна кількість сонячного світла корисна для здоров’я людини, але зловживати сонячними ваннами не варто. Інтенсивна темна засмага – не ознака здоров’я, а прояв захисту шкіри від згубних ультрафіолетових променів.

Бережімо себе, засмагаймо безпечно!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень