Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Здорова тварина- здорова продукція!

Дата: 23.06.2021 09:18
Кількість переглядів: 400

Фото без опису

Фахівцями ветеринарної служби у травні поточного року розпочато щорічний моніторинг - спостережень та профілактичних досліджень (випробувань) з подальшим аналізом та узагальненням інформації щодо стану здоров’я великої рогатої худоби що утримуються в особистих підсобних господарствах нашої громади. В ході моніторингу проводяться діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, бруцельоз, лейкоз та профілактичні щепленням проти сибірки. Мета моніторингу – запобігання поширенню захворювань тварин, виявлення схильності до захворювань та рання діагностика хвороб. Тому навіть якщо у власника тварини немає скарг, перевіряти стан її здоров’я все одно необхідно. Адже, потрібно виставляти заслін хворобам як можна раніше – до їх появи.

В той же час, викликає занепокоєння, те що не усі власники, які утримують велику рогату худобу в своїх господарствах з розумінням відносяться до данного заходу і роблять все можливе для фальсифікації профілактичних досліджень, а саме: приховують наявне в дворі поголів’я, особливо це стосується новонароджених бичків та теличок. При цьому слід нагадати, що фізичні особи, що утримують тварин, зобов'язані:

-виконувати вимоги щодо ідентифікації тварин, доставляти тварин у визначене місце для проведення профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення.

Сільські та селищні старости теж фактично самоусунулись від вирішення проблеми на підлеглих територіях. В населених пунктах відсутній уточнений облік ВРХ. Також, хотілось би звернути увагу пересічних громадян та органи місцевої влади на такі спільні захворювання тварини і людини як сибірська виразка, туберкульоз, бруцельоз, лейкоз.

На сьогоднішній день на теріторії нашої громади склалась вкрай гостра епзоотична ситуація по захворюванності ВРХ на лейкоз, яка з кожним роком погіршується.

Варто нагадати, що лейкоз тварин - це інфекційне захворювання, яке вражає клітини  крові, протікає мляво, тварина втрачає вагу, різко збільшуються лімфовузли. Джерелом інфекції є хворі тварини, на всіх стадіях розвитку лейкозного процесу.

Вірус передається контактним шляхом, виділяється з організму заражених тварин з кров’ю, молозивом, молоком, навколоплідними рідинами, іншими секретами і екскретами, які містять лейкоцити. Вірус лейкозу великої рогатої худоби має спорідненість з вірусом лейкозу людини. Він, як і вірус СНІДу, блокує імунну систему людини. Місце локалізації вірусу лейкозу в організмі – лімфоцити. Лікування не розроблно. Імунітет не вивчений.

Тому, найбільш надійним способом боротьби з лейкозом є своєчасна діагностика, ізоляція і забій хворих тварин, чітке знання епізоотичної ситуації щодо лейкозу в кожній череді, негайна заміна інфікованих вірусом лейкозу тварин на здорових, проведення чіткого обліку, нумерації та ідентифікації тварин, дотримання асептики і антисептики (використання одноразових шприців) під час масових обробок тварин (нумерація, взяття крові, вакцинація, алергічні дослідження, лікування тощо, проведення ретельної дезінфекції тваринницьких приміщень та обладнання після кожного дослідження тварин та ізоляція вірусоносіїв.

Не слід забувати і про туберкульоз - це інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських і диких тварин, свійських і диких птахів. Найчастіше на туберкульоз хворіють корови, свині, кози, вівці.

Хворі тварини можуть виділяти у великій кількості збудник туберкульозу з молоком, сечею, фекаліями, забруднюючи приміщення, вигули, пасовища, корми, водойми, речі догляду за тваринами, одяг і взуття людей. Зараження людини від тварин хворих на туберкульоз найчастіше відбувається під час вживання в їжу непастерізованого або неякісного молока від хворих корів, недостатньо провареного м`яса.

Отже, незважаючи на те, що тварини двічі на рік перевіряються на туберкульоз, тварина може ще задовго до наступного обстеження  заразитися, захворіти і стати джерелом захворювання господаря й інших людей. Тому, коли Ви купуєте молоко на ринку, завжди кип`ятіть і пийте лише кип`ячене. Рекомендуємо робити так і власникам тварин.

З огляду на вище викладене звертаємось до сільських та селищних старост, усіх власників тварин з проханням забезпечити безперешкодний доступ до них. Адже тварини, які не пройшли дослідження на зазначені вище інфекції не мають бути допущені в загальне стадо. Саме профілактична спрямованість зможе забезпечити успіх в боротьбі з хворобами. Економічно вигідніше попередити захворювання, ніж лікувати хвороби та їх наслідки.

Своєчасне проведення комплексу весняних діагностично-профілактичних обробок тварин-запорука здорового поголів’я та безпечної продукції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень