Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Плануєте нотаріально посвідчити правочин – подбайте про сплату податку!

Дата: 17.06.2021 13:41
Кількість переглядів: 373

Майже кожен хоч раз в житті купує або продає нерухомість: квартиру, житловий будинок тощо. І при цьому виникає цілком логічне питання - який податок при продажу нерухомості необхідно сплатити?

А раптом так вийде, що хтось захоче подарувати чи залишити у спадок квартиру чи будинок. Що в такому випадку?

Статтею 42 Закону України «Про нотаріат» встановлено, що нотаріальні дії вчиняються після їх оплати, а також у передбачених законом випадках після сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) та в день подання всіх необхідних документів.

Податки — це встановлені вищим органом законодавчої влади обов'язкові платежі, які сплачують фізичні та юридичні особи до бюджету у розмірах і термінах, передбачених законодавством.

Законодавством визначено підстави та порядок сплати податку при нотаріальному посвідченні договорів продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами, продажу (обміну) рухомого майна між стороною (сторонами) цього договору, видачі свідоцтв про право на спадщину та/або нотаріальному посвідченні договорів дарування.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України, відповідно до пп. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 якого, платниками податку є, зокрема, фізична особа - резидент (нерезидент), яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Оподаткування операцій з продажу нерухомого майна регламентується ст. 172 Податкового кодексу України, відповідно до п. 172.8 якої, під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування.

Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, – до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни.

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 Податкового кодексу України, якою встановлено різні ставки для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та резидентського статусу.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року наступного за тим, в якому її отримано.

СТАВКИ ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

Вид доходу

Податковий кодекс України

Ставка податку

Продаж нерухомого майна

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки

Абзац перший пункту 172.1 статті 172 Розділу IV

Не оподатковується

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті

Абзац перший пункту 172.2 статті 172                Розділу IV

5 %

Продаж рухомого майна

Дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року

Абзац перший пункту 173.1 статті 173 Розділу IV

5 %

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда (як виняток із положень пункту 173.1 статті 173)

Абзац перший пункту 173.2 статті 173 Розділу IV

Не оподатковується

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда

Абзац другий пункту 173.2 статті 173 Розділу IV

5 %

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу

Абзац третій пункту 173.2 статті 173 Розділу IV

18 %

Оформлення спадкових прав

Об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення

Підпункт "а" підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Розділу IV

0 %

Вартість власності, зазначеної в підпунктах "а", "б", "ґ" пункту 174.1 цієї статті, що успадковується особою, яка є особою з інвалідністю I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності, зазначеної в підпунктах "а", "б" пункту 174.1, що успадковуються дитиною з інвалідністю

Підпункт "б" підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Розділу IV

0 %

Грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем

Підпункт "в" підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Розділу IV

0 %

Вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення

Підпункт 174.2.2 пункту 174.2 статті 174 Розділу IV

5 %

Для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Підпункт 174.2.3 пункту 174.2 статті 174 Розділу IV

18 %

Дарування

Об’єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 статті 174, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини

Абзац перший пункту 174.6 статті 174 Розділу IV

0%
5%
18%

Окрім того, необхідно пам’ятати, що витрати пов’язані з вчиненням будь-якої нотаріальної дії, окрім ПДФО, будуть включати також інші збори та платежі, зокрема: державне мито (1%), збір до Пенсійного фонду (1%), військовий збір (1,5%) тощо.

Щодо обов’язку сплачувати платежі, то ПДФО, військовий збір сплачує продавець, держмито - за домовленістю між покупцем і продавцем, покупець - збір до Пенсійного фонду.

Хто за що платить при укладенні договору - це «внутрішня» домовленість сторін (наприклад, погодили, що покупець оплачує вартість квартири, і всі витрати «навпіл»). Але здійснюють такі оплати все одно від імені тієї сторони, що визначена законом.

Від якої ж суми проводити розрахунок податку та платежів?

Якщо йдеться про договір купівлі-продажу, звичайно ж від суми доходу, отриманого від продажу. Дохід визначається виходячи з ціни, що зазначена в договорі купівлі-продажу, тобто суми, яку покупець передає продавцеві за нерухоме майно, але не нижче оціночної вартості.

Щодо інших видів нотаріальних дій, то береться до уваги оціночна вартість, яку визначає експерт.

!!! Що стосується збору до Пенсійного фонду, тут необхідно знати - при придбанні квартири вперше такий збір не оплачується згідно п.15-1 Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого Постановою КМУ від 03.11.1998 р. №1740.

Але доводити факт першої покупки і повертати безпідставно сплачені кошти необхідно вже в суді.

Така перспектива відкрилася, коли Верховний суд виклав правові позиції з даного питання на користь платника (Постанова ВС від 28.11.2018 р.у справі № 813/1126/17, Постанова ВС від 03.07.2018 р. у справі № 819/33/17).

!!! І ще, від сплати держмита в розмірі 1% звільнені громадяни, віднесені до певних категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, особи з інвалідністю війни та сім'ї воїнів, особи з інвалідністю 1 і 2 груп. Однак необхідно розуміти: якщо одна сторона-звільнена, сплатити необхідно буде іншій стороні, тобто повне звільнення - в разі, якщо обидві сторони відносяться до вказаних категорій.

Інші особливості порядку сплати військового збору та збору до Пенсійного фонду детальніше розглянемо у наступній статті.

 

Відділ з питань нотаріату Управління нотаріату
Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень