Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Як захистити права осіб, постраждалих у ДТП?

Дата: 12.05.2021 15:30
Кількість переглядів: 357

Фото без опису

Доволі часто, особливо у великих містах, можна побачити, а можливо й стати очевидцем дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) за участю різних учасників дорожнього руху. Як же захистити права осіб, постраждалих у ДТП, та забезпечити їм відшкодування завданих збитків? Розповідає фахівець Буський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Романко.

Факт ДТП оформлюється працівниками поліції, яких можуть викликати учасники автопригоди або ж очевидці. Після притягнення до адміністративної відповідальності водія, який винний у скоєнні ДТП, потерпілому слід звернутися до страховика, який забезпечив транспортний засіб заподіювача шкоди, за виплатою страхового відшкодування.

Інший варіант для водіїв-учасників ДТП – скласти так званий "європротокол", повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду відповідно до встановленого Моторним (транспортним) страховим бюро зразка. Зробити це можна за наступних умов:

  • експлуатація таких транспортних засобів здійснюється особами, відповідальність яких застрахована;
  • відсутні травмовані (загиблі) люди;
  • у водіїв є взаємна згода щодо обставин скоєння ДТП;
  • у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

У такому разі водії транспортних засобів після складення повідомлення мають право залишити місце ДТП та звільняються від обов’язку інформувати відповідні підрозділи Національної поліції про її настання. Також водій, що спричинив ДТП звільняється від адміністративної відповідальності, а постраждала сторона має змогу швидше отримати страхову виплату за шкоду, заподіяну її майну. Водночас, розмір такого страхового відшкодування потерпілому є обмеженим та становить максимум 50 000 гривень.

Захист прав осіб, постраждалих у ДТП та відшкодування завданих збитків, у випадку незгоди із розміром страхового відшкодування чи відмовою у його виплаті, здійснюється за загальними правилами цивільного судочинства у суді. Не зважаючи на досить значну кількість справ даної категорії, у судів все ж таки відсутній єдиний підхід до їх вирішення.

Водночас, правові позиції Верховного Суду у справах, пов’язаних зі страховими правовідносинами, застосовуються судами всіх інстанцій при розгляді справ за позовами, що виникають при відшкодуванні шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, з урахуванням законодавства про страхування. Тому, звертаючись до суду за позовом про відшкодування шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою, з метою вибору ефективного способу захисту цивільних прав слід взяти до уваги судову практику, зокрема враховувати правові позиції Верховного Суду щодо розгляду цієї категорії справ.

Детальніше читайте за посиланням https://bit.ly/2SJMS7j

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень