Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

05 травня 2021 року в селі Млинок відбувся мітинг до Дня Перемоги та перепоховання останків 48-ми воїнів Великої Вітчизняної війни

Дата: 06.05.2021 16:48
Кількість переглядів: 786

Фото без опису

Щороку в квітучі травневі дні ми відзначаємо День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Ніколи не згасне в пам’яті людській, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його Перемога. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю історію війні 1939 - 1945 років. Не можна забути тих, хто віддав своє життя за мир та щастя інших людей!

Пошуковці громадського об’єднання «Вічно Живим» вже більше 10-ти років ведуть роботу з пошуку останків полеглих воїнів, які загинули у жорстоких боях. За цей час було знайдено останки більш як 200 бійців, а нещодавно були виявлені останки ще 48-ми бійців та командирів, які полягли в боях біля сіл Млинок, Ново-Григорівка та хутора Дача. Нажаль, встановити прізвища цих воїнів неможливо, адже ніяких документів при бійцях не було. Достовірно можна сказати, що це бійці 53-ї Армії другого Українського фронту. Майже 80 років вони чекали цього часу, коли будуть поховані згідно християнського обряду і з воїнськими почестями. І ось цей час настав!

05 травня 2021 року в селі Млинок відбувся мітинг до Дня Перемоги та перепоховання останків 48-ми воїнів Великої Вітчизняної війни. В мітингу взяли участь: заступник голови Кіровоградської обласної ради Вадим Волканов, голова Олександрійської районної державної адміністрації Ольга Коріненко, голова Олександрійської районної ради Сергій Ракута, Онуфріївський селищний голова Віталій Береза, високоприосвященнійший Боголєп архієпископ Олександрійський і Світловодський та духовенство Онуфріївського благочинія, жителі Онуфріївської громади.

Мітинг розпочався покладанням квітів до Братської могили радянських воїнів.

Перед присутніми виступив заступник голови обласної ради Вадим Волканов, який зазначив, що перепоховання останків загиблих під час визволення нашої області воїнів та відання їм останніх військових почестей - це наш синівський обов'язок, вияв вдячності за їхній подвиг. “Війна не закінчена доти, допоки не знайдено і не поховано тіла усіх солдатів, що на ній загинули. Тому ми сьогодні робимо ще один крок до завершення Другої світової війни. Але разом з тим, віддаємо шану і тим воїнам, які нині відстоюють незалежність та суверенітет нашої держави на її східних рубежах”. Обласний депутат побажав усім присутнім миру, добра та спокою на рідній землі.

До слова була запрошена голова Олександрійської райдержадміністрації Ольга Коріненко. “У ці весняні дні ми відчуваємо надзвичайно трепетні почуття радості та водночас скорботи, адже 9-го Травня відзначаємо і День Великої Перемоги і День Пам'яті про мільйонні жертви у боротьбі з гітлерівським нацизмом. Заплачена неймовірна ціна за життя прийдешніх поколінь, практично кожна родина втратила у тій війні рідних та близьких. Серед полеглих і 48 бійців - визволителів Онуфріївщини, останки яких знайдено пошуковцями аж через 78 років”. Ольга Анатоліївна висловила надію, що прийде час, і на українській землі знову запанує мир, і нинішня війна на Сході буде позаду.

Онуфріївський селищний голова Віталій Береза звернувся до жителів громади з такими словами: «Сьогодні ми зібралися, щоб вшанувати пам’ять воїнів, які героїчно загинули захищаючи Онуфріївщину від ворога. Наш святий обов’язок – навіки зберегти у пам’яті їх героїзм і мужність. Близько 1500 воїнів полягли на території села Млинок та покояться на цьому священному місці. Минуло багато років, але й досі на місцях запеклих боїв лежать безіменні воїни, які не шкодуючи свого життя захищали рідну землю від ворога. Важко усвідомити, що два місяці тут гинуло в середньому по 25 солдат кожного дня. Сьогодні ми низько схиляємо голови перед 48-ми воїнами, які завдяки самовідданій роботі пошуковців громадської організації «Вічно живим» знайдено та будуть поховані тут поруч із своїми побратимами. Дякуємо їм за те, що боронили нашу рідну землю для нас. Ми ніколи не забудемо страшну ціну цієї перемоги!»

Звернувся до присутніх також голова правління громадської організації «Вічно живим» Віталій Іванюк, який розповів про жорстокі бої, в яких загинули бійці і командири Червоної армії поблизу сіл Млинок, Ново-Григорівка та хутора Дача. А також, про те, що у зв’язку з бойовими обставинами у ті часи не було можливості поховати загиблих воїнів з усіма воїнськими почестями, бійців ховали їх товариші у окопах, де вони загинули, чи у воронках поблизу. Після боїв загиблих бійців ховали також похоронні команди. Від імені громадської організації він щиро подякував всім небайдужим людям, які допомагають знайти останки непохованих бійців, фермерам, а також селищному голові Віталію Березі, старостам сіл Млинок і Успенка Наталії Борщик і Тетяні Пліткі, які забезпечили необхідні заходи для поховань загиблих бійців та увічнення їх пам'яті.

Виступив перед учасниками мітингу і Владика Боголєп Архієпископ Олександрійський і Світловодський, зокрема він сказав: “У ці дні великої Пасхальної радості ми возвеличуємо Христа, який своєю любов'ю переміг смерть. І стоячи біля братської могили, на цьому священному місці ми віддаємо останні почесті воїнам, які не зважаючи на страх, принесли себе в жертву заради любові до своєї землі, свого народу, своїх сімей. За православними традиціями ми упокоюємо прах загиблих. І найбільш важливий вчинок по відношенню до них кожного з присутніх - віруючих і не релігійних людей, це тиха щира заупокійна молитва”. Користуючись нагодою, архієпископ подякував пошуковцям за їхню нелегку і благородну місію, а всіх присутніх закликав, щоб пам'ятники та обеліски загиблим визволителям завжди залишались святими місцями, незважаючи на історичні та політичні вихори.

Заупокійну панахиду за загиблими воїнами провів високоприосвященнійший Боголєп Архієпископ Олександрійський і Світловодський та духовенство Онуфріївського благочиння, В скорботі схилили голови всі присутні перед воїнами, які не повернулися з поля битви і загинули на Млинківській землі та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. Під час опускання трун в могилу, в знак глибокої скорботи та шани загиблим воїнам, пролунав троєкратний залп.

Почесний ескорт та військовий оркестр забезпечили військовослужбовці військової частини А 2077 міста Кропивницький.

По закінченню мітинга поважні гості поклали квіти до пам’ятного знаку на місці форсування річки Дніпро в селі Куцеволівка.

Селищний голова Віталій Береза висловлює щиру вдячність депутату селищної ради Віктору Титарю, старості села Млинок Наталії Борщик та всім причетним до організації і проведення цього важливого для Онуфріївської громади заходу.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень