Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

Що робити якщо ви стали жертвою кримінального правопорушення!!!

Дата: 02.03.2021 11:18
Кількість переглядів: 296

Коли, гортаючи стрічку новин, ми бачимо повідомлення про різноманітні кримінальні правопорушення, здається, що це може статися з ким завгодно, але точно не з нами. Відтак і над питанням, що робити в такій ситуації, ми замислюємося лише тоді, коли вже стали жертвою кримінального правопорушення.

На жаль, на 100% застрахувати себе від небезпек неможливо. Однак можна спробувати зменшити ризики потрапляння у неприємні ситуації. Але якщо вона сталася, то треба знати, що робити у такому випадку. Розповідає фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Ганна Гоголева.

Перш за все запам'ятайте, що у випадку нападу варто якомога голосніше кликати на допомогу. Порада. Викрикуйте слово «пожежа», оскільки люди швидше реагують саме на такий заклик. Не намагайтеся самостійно зупинити злочинця – ваші життя та здоров’я важливіші за будь-які матеріальні цінності. Намагайтесь запам’ятати якомога більше інформації про правопорушника – обличчя, одяг, марку та номер автомобіля, напрямок руху, якщо є можливість, то сфотографуйте нападника. Ці відомості можуть суттєво допомогти правоохоронцям у розслідуванні кримінального правопорушення.

Що необхідно зробити, щоб захистити свої права, якщо ви стали жертвою кримінального правопорушення?

 1. Викликати поліцію:

  • терміново телефонуйте за номером «102». Зв’язавшись з черговою частиною, наполягайте, щоб на місце виїхала слідчо-оперативна група, а не патрульна;
  • після приїзду слідчо-оперативної групи необхідно дізнатись у правоохоронців інформацію про них (прізвище, ім’я, по батькові, посада), здійснювати відеофіксацію дій співробітників поліції, а також уважно слідкувати за їх діями (це допоможе, за потреби, оскаржувати дії або бездіяльність поліцейських і дозволить запобігти зникненню важливих матеріалів);
  • наполягайте, щоб у вас відібрали пояснення, внесли відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань і визнали потерпілим.

2. Звернутися безпосередньо у відділ поліції за місцем вчинення кримінального правопорушення:

  • наполягайте, щоб у вас прийняла заяву уповноважена особа;
  • крім заяви уповноважена особа повинна відібрати у вас пояснення щодо подій, стосовно яких ви звернулись;
  • якщо вам завдано тілесних ушкоджень і ви ще не встигли звернутись до медичної установи, уповноважена особа повинна винести постанову про проведення медичного освідування і направити вас до медичної установи.

Неприйняття заяви про вчинення кримінального правопорушення не допускається! Дії або бездіяльність працівників правоохоронних органів, які не приймають у вас заяву про вчинення кримінального правопорушення або його невнесення до ЄРДР може бути оскаржене через звернення до керівника відповідного правоохоронного органу, прокуратури або до суду. А як же взагалі уникнути таких ситуацій і не стати жертвою кримінального правопорушення?

Про це читайте на сайті: https://www.legalaid.gov.ua/.../shho-robyty-yakshho-vy...

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень