Онуфріївська громада

Кіровоградська область, Олександрійський район

ПАМ’ЯТКА. Йодна профілактика

Дата: 12.10.2022 14:50
Кількість переглядів: 276

Фото без опису

ПАМ’ЯТКА

йодна профілактика

Як приймати йод при радіаційному забрудненні, щоб не отруїтися?

На жаль, нерідкі випадки отруєння при проведенні йодистої профілактики. Неправильне застосування розчину йоду небезпечне! У зв`язку з цим нагадує правила проведення профілактики йодом за відсутності йодистого калію в пігулках: 5% настоянка йоду застосовується дорослими і підлітками старше 14 років по 44 краплі 1 раз на день або по 20-22 краплі 2 рази на день після їжі на 1/2 склянку молока або води. Дітьми від  5 років і старше 5% настоянка йоду застосовується в 2 рази меншій кількості, ніж дорослими, тобто по 20 - 22 краплі 1 раз на день або по 10-11 крапель 2 рази на день на 1/2 склянку молока або води.

Найбільш правильно випивати це за один раз. 

Дітям до 5 років настоянку йоду всередину не призначають. Настоянка йоду може застосовуватися шляхом нанесення на шкіру. Захисний ефект нанесення настоянки йоду на шкіру зіставимо з її прийомом всередину в тих же дозах. Настоянка йоду наноситься тампоном у вигляді смуг на передпліччі, гомілці. Цей спосіб захисту особливо прийнятний у дітей молодшого віку (молодше 5 років), оскільки пероральна настоянка йоду у них не застосовується. Для виключення опіків шкіри доцільно використовувати не 5%, а 2,5% настоянку йоду. Дітям від 2-х до 5 років настоянку йоду наносять з розрахунку 20-22 краплі в день, дітям до 2-х років — в половинній дозі, тобто 10-11 крапель в день. Йодна профілактика починається негайно при загрозі забруднення повітря і території в результаті аварії ядерних реакторів, витоку або викидів підприємствами в атмосферу продуктів, що містять радіоізотопи йоду.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Йодна профілактика починається негайно при загрозі радіаційного забруднення.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Йодна профілактика проводиться шляхом прийому внутрішньо пігулок йодистого калію, а вразі його відсутності – водно-спиртового розчину йоду.

Фото без опису

  • Дорослим та дітям старше за 5-ть років – 1 пігулка по 0,125 г чи 20 крапель водно-спиртового розчину йоду за 1 прийом.
  • Дітям від 2-х до 5-ти років по 1/2 пігулки чи 10 крапель водно-спиртового розчину йоду за прийом.
  • Дітям до 2-х років та дітям на штучному вигодовуванні – по 0,25 дози дорослих чи 5 крапель водно-спиртового розчину йоду за прийом.
  • Вагітним жінкам – 1 пігулка по 0,125 г з одночасним прийомом 0,75 г (3 пігулки по 0,25 г) перхлорату калію.
  • Новонароджені, що знаходяться на грудному вигодовуванні, отримують необхідну дозу препарату з молоком матері, яка отримала 0,125 г стабільного йоду.

Настоянка йоду може застосовуватися шляхом нанесення на шкіру.

Захисний ефект нанесення настоянки йоду на шкіру зіставляється з її прийомом всередину в тих же дозах. Настоянка йоду наноситься тампоном у вигляді смуг на передпліччі, гомілці. Цей спосіб захисту особливо прийнятний у дітей молодшого віку (до 5 років).

Оповіщення та інформування населення про початок та закінчення проведення йодної профілактики проводиться місцевими органами влади. Населенню роз’яснюється де отримати, коли і як приймати препарати йодиду калію.

ПАМ’ЯТАЙТЕ !

Неправильне застосування розчину йоду небезпечно для Вашого здоров’я!

Завантажити пам'ятку


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень